Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Безплатно изследване за гръбначни изкривявания на деца

03 април 2014 15:15,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 994
Снимка

Областна администрация Сливен подкрепя инициативата на Фондация „Ейджълс” и Медицински център „Бюте” за безплатно изследване за гръбначно изкривяване на деца от 4 до 15 години от област Сливен. Профилактичните прегледи ще се извършват до 25 април 2014 г. на адрес Сливен, бул. „Хаджи Димитър” №19 /Медицински център „Бюте”/ след предварително записване на телефон 044/567 656.

Целта на изследването е да се открият ранни деформации на гръбначния стълб, които да бъдат коригирани своевременно чрез включване на децата в групи по лечебна физкултура и изправителна гимнастика.

Най-уязвими за гръбначни изкривявания са децата от началната училищна възраст и в етапа на ранния пубертет. По-слабите и високи деца са по-често засегнати от заболяването. Проблемът се появява във възрастта, когато децата израстват бързо /предпубертетна възраст и пубертет/ и костната им система не е достатъчно укрепнала. Честа причина за поява на гръбначните изкривявания е неправилната телесна стойка при седеж на чина или стола, носенето на тежката ученическа раница в едната ръка или само на едното рамо и др. Децата с недобро физическо развитие, със слаб мускулен тонус, със зрителни смущения са по-податливи и при тях по-лесно се развиват нарушения в телодържането и изкривяване на гръбначния стълб. Профилактиката на гръбначните изкривявания е съвкупност от мерки, включително и гимнастически упражнения, които могат да се изпълняват както в домашна обстановка, така и в училище. От значение е и правилното хранене на децата с достатъчно количество белтъчини, витамини и минерални соли. Необходимо е подрастващите да имат правилно организиран дневен режим, съобразен с възрастта им, който да включва разходки на открито, физически упражнения и спорт.