Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ПРИВЕТСТВИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ СЛИВЕН ДО ВТОРИЯ ОБЩОРЕПУБЛИКАНСКИ СЪБОР НА БЪЛГАРИТЕ В РЕПУБЛИКА МОЛДОВА

11 април 2014 17:04,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 852
Снимка

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

 

Имам честта да Ви приветствам с провеждането на Втория Общорепубликански Събор на българите в Република Молдова.

Предвиденият дневен ред свидетелства, че се стремите да обсъждате и решавате най-значимите и актуални въпроси пред българската общност в Република Молдова.

От особена важност е признаването от Парламента на Република Молдова на законопроекта за „Особен статут на Тараклийския националнo-културен район”. Реализацията на искането ще допринесе за запазването сред Вас на българската култура, етика и традиции. Убеден в уместността на инициативата за Особен статут, съм търсил подкрепа за нея от българското правителство, българските депутати и евродепутати, обществеността и медиите.

Стремежът към съхраняването на етническата самобитност на българите в Република Молдова не е националистическа самоцел. Вашите икономически и социални постижения извън Родината - Майка са постигнати благодарение главно на запазените народно самосъзнание, висок морал, национална гордост и достойнство.

Искането за Особен статут на Тараклийския национално-културен район се отличава с изключителни премереност, рационалност и актуалност на фона на протичащите около Вас процеси на национализъм и сепаратизъм. Така, ние българите, отново даваме пример за трезвост и разум в напрегнатото съвремие.

Позволете ми още веднъж да Ви поздравя за провеждането на събора и да Ви пожелая благополучие и нови успехи!

 

С уважение,

КОРНЕЛИЙ ЖЕЛЯЗКОВ

Областен управител