Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител се допитва до обществеността какво да прави с прилежащия терен на ТУБ-болницата

25 април 2014 16:31,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 840
Снимка 1

На пресконференцията днес областният управител обяви намерението си да се допита до институциите и гражданите на Сливен за съдбата на терена на бившата Болница за лечение на белодробни болести.

Той припомни накратко предисторията на закриването на лечебното заведение. То е държавна собственост, но държавата няма достатъчно средства да поддържа сградния фонд и прилежащия терен. Сградата, собственост на Министерство на здравеопазването, е освен това паметник на културата. Прилежащият терен е държавна собственост под управлението на областния управител. Г-н Желязков припомни и за благородната инициатива на бившия областен управител Иван Благоев да спаси имота чрез набиране на доброволни средства.

Финансовите затруднения на болницата довеждат до нейното ликвидиране считано от януари 2011 г. и назначаването на ликвидационна комисия от здравното министерство. Договорът на ликвидаторите обаче е изтекъл през април 2012 г. без самата ликвидация да е приключила. От правна гледна точка това е недопустимо при наличието на огромни затруднения при опазването на сградния фонд и прилежащия терен, смята областният управител. „Министерство на здравеопазването знае, че няма ликвидатор, но досега не е взело мерки. Затова моето намерение е отново да алармирам министерството“, заяви г-н Желязков. На практика има много малък дълг, натрупан през последните месеци. Става въпрос за около 50 хил. лв. – за охрана, водоснабдяване и електрозахранване. При продажба на някои от активите на болницата много лесно дългът може да се погаси. Като се освободи от тежестта, сградата може да се ползва от министерството по различни начини – за лечебно заведение, да я предостави под управление на областния управител, да я предаде в собственост на общината или друго.

„Реших чрез вас, медиите, да поискам съдействието на обществеността на Сливен за предложения какво да се направи с прилежащия терен на ТУБ-болницата“, каза г-н Желязков. Съгласно Подробния устройствен план /ПУП/ теренът е в регулация с предназначение за болнично заведение. Има възможност да се преразгледа ПУП и да се обособят нови имоти чрез промяна в регулацията. Теренът е 27,7 дка. „Желанието ми е час по-скоро да се допуснат в терена юридически лица, за да се поддържат оградите, парка, да се охранява. Това ще се случи обаче след приключване на ликвидацията“, допълни областният управител.

Той съобщи, че на сайта на областна администрация Сливен ще бъде поставен банер, където граждани и заинтересовани страни ще могат да дават своите предложения.

Снимки

Снимка 2