Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Как да „Управляваме заедно“ представиха в областна администрация

08 май 2014 16:01,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 955
снимка 1

На 08.05.2014 г. се проведе съвместна пресконференция на областния управител Корнелий Желязков и членове на Областния и Общински съвети на децата. Поводът беше спечеленият от Общинския съвет на децата – Сливен проект „Управляваме заедно“. Той е в рамките на по-големия „Насърчаване на детското участие чрез укрепване ролята на детските/младежки съвети на училищно, общинско, областно и национално ниво“, който се осъществява в партньорство между УНИЦЕФ България, Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ и Фондация „Партньори-България“, с подкрепата на Министерство на образованието и науката. На пресконференцията присъстваха и заместник областният управител Неджми Ахмед и Ани Николова от Младежки дом – Сливен.

Проектът „Управляваме заедно“ ще се изпълнява на областно ниво, а заложените дейности ще се реализират в градовете Котел, Нова Загора и Твърдица, както и в малките и отдалечени села Стара река, Ябланово, Стрелци, Соколарци, Бяла паланка и др.

Една от дейностите на проекта е дебат на тема „Това правителство трябва да промени образователната система“ и кръгла маса с участието на ученици, родители, учители и институции. Стана ясно, че за дебата е избран т.нар. британски парламентарен тип, при който 4 отбора по двама дебатьори ще представляват правителството и опозицията. Те ще защитават или ще опонират на онова, което трябва да се промени в системата на образованието. Накрая ще се излезе с общи предложения, които ще бъдат отправени към съответните компетентни органи.

Г-н Желязков разясни процедурните стъпки за инициирането на законодателни или други нормативни промени. Той каза, че някои от проблемите могат да се разрешат на областно или общинско ниво, други – на ниво министерства и комисии към парламента, а някои проблеми изискват съвместни действия. Затова той посъветва участниците целенасочено да отправят препоръките си към онези, които реално могат да ги вземат предвид и да реализират промени.

В рамките на проект „Управляваме заедно“ ще се организират срещи „на терен“ с деца и младежи в малките населени места от област Сливен. Целта е на място да се дискутират проблемите на младежите в отдалечените села. Техни представители пък ще бъдат поканени да участват в заседания на Областния съвет на децата – Сливен. Областният управител заяви, че като партньор по проекта за насърчаване на детското участие, ще осигури транспорт за членовете на съвета, които ще посетят селата. Г-н Желязков възложи на заместника си г-н Ахмед да съдейства при организирането и осъществяването на срещите.

Други дейности на проект „Управляваме заедно“ са участие на членове на детския съвет в работата на комисии и сесии на общинските съвети, симулации на техни сесии, запознаване със областния и общинските планове за младежта и др. Утре се планира ученици да „заместят“ областния управител, кметове и заместник-кметове, директори на дирекции в различни институции от област Сливен.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6