Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител г-н Марин Кавръков посрещна посланика на Япония в България Цунехаро Такеда

27 октомври 2009 10:35,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1205
работна среща в Областна администрация

На 26.10.2009 г. от 14:30 часа Негово Превъзходителство Посланикът на Япония в България Цунехаро Такеда посети Областна администрация Сливен по покана на областния управител г-н Марин Кавръков.

На срещата присъстваха зам. областните управители г-н Пейчо Пейчев и г-н Христо Карабекиров.

Господин Такеда беше придружен от представители на фирма „Мицубиши корпорейшън",Тодор Начев общински съветник и бизнесмени от Сливен.

Областният управител г-н Марин Кавръков припомни на гостите си за първите японски инвестиции в Сливен. Историята на отношенията между Япония и България са една предпоставка за успешно настояще и успешно бъдеще. Г-н Кавръков сподели със своите гости за съществуваща колекция в гр. Сливен на японска живопис от 19 век и обеща, че при нейното експониране, ще покани Негово Превъзходителство Цунехаро Такеда да разгледа изложбата.

Г-н Кавръков помоли Посланикът на Япония в България Цунехаро Такеда, като водеща страна в хай тек технологиите, за съдействие с експертна помощ, за да може да се възстанови тяхното производството и автоматизация в област Сливен и Република България.

Областният управител г-н Марин Кавръков изрази желанието си в инвестиционните проекти на японските фирми в Сливенска област да участват български специалисти- техници и инженери. Като се има в предвид голямата предстояща японска инвестиция на „Мицубиши корпорейшън” нуждата от обучени кадри в областта на енергетиката ще е голяма. За целта г-н Марин Кавръков предложи и конкретен проект: създаване на учебен център към гимназията по електротехника.

Посланикът на Япония в България Цунехаро Такеда благодари на областния управител г-н Марин Кавръков, че в този празничен и натоварен ден е приел японската делегация в областна администрация.

Правителството на Япония първо е предложило да се дискутира вземането на мерки срещу разпространението на инфекциозни заболявания по време на председателството на Срещата на върха на Г8 през 2000 година в Япония, припомни посланик Такеда. С това предложение е създаден и Глобален фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария през 2002 година. Приносът на Япония за Глобалния фонд е на обща стойност от близо 1 млрд. долара, като от тях България е получила повече от 21 млн. Посолството на Япония се надява осъществяването на този проект, заедно с Глобалния фонд да подпомогне борбата срещу туберкулозата в община Сливен и други части на България.

Японските инвеститори не познават добре България и инвестиционният климат. Икономическата държавна помощ е към своя край на правителствено равнище. Необходимо е да се контактува не само на ниво правителство, а и на ниво област- област, град- град. България е на добра гео стратегическа позиция и трябва максимално да се възползваме от това.

Развитието на бизнес отношенията и преките инвестиции от частен характер са бъдещия приоритет от японска страна. Реализирането на енергийният проект в област Сливен е важен за енергийният баланс на България, за икономиката и екологията.

Посланикът на Япония в България Цунехаро Такеда помоли Областна администрация за съдействие и подкрепа в осъществяването на проекта за енергийния ветропарк в Бяла.

Японския посланик говори за големите проекти в България, които се изграждат със заеми от японски банки. Това са софийското метро за което е отпуснат 120 милиона долара. Рехабилитация на четирите възела на Марица изток2 със заем за 250 милиона евро. Българска банка за развитие, Ветропарка в Каварна, завод за електрокабели в Ямбол, завод в Карнобат. Големи инвестиции се правят на пристанище Бургас и пристанище Варна.

В края на срещата областният управител г-н Кавръков предложи на гостите си да посетят Регионалния исторически музей.

Представителите на японската делегация бяха впечатлени и удивени от богатото историческо наследство и добре подредената колекция в Регионалния исторически музей- Сливен.

Снимки

работна среща в Областна администрацияпосещение в Регионалният исторически музейпосещение в Регионалният исторически музей