» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Георги Марков: Ако правителство ни не подаде незабавно оставка, в Европа ще ни мислят за евроидиоти

26 May 2014 16:53, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: GERB Sliven 9 years ago, number of readings: 1640
---

За резултатите от евроизборите в България и Европа, пред Агенция „Фокус” Георги Марков, бивш конституционен съдия

 

Фокус: Г-н Марков, как ще коментирате случващото се след вота за Европейски парламент?

Георги Марков: Ако българското правителство не подаде незабавно оставка, в Европа ще ни мислят за евро идиоти. За да загубиш избори и да управляваш, както беше до сега, се изискваше голямо нахалство. Но да те смачкат отново на избори, и то национални, и да се опитваш да управляваш отново – това е идиотизъм. Ако българските социалисти не са наясно какво се прави в такива случай, има кого да попитат – френските. Само преди месец и половина, след катастрофална загуба, и то на местни избори, премиерът на Франция и цялото правителство подаде оставка. Това изисква и българската конституция, защото никой не може да си присвоява народния суверенитет, а гласът народен отреди 8-ма победа на ГЕРБ над БСП и ДПС. Осем на нула за осем години. Една партия, която е само на осем години постигна победа , над управляващата столетница. Мисля, че днес е най-големият ден на българската демокрация от началото на прехода. 25 се оказа емблематично число, защото на 25-годишнина от демокрацията, на 25-то число и то май, България показа, че не иска да се връща към посткомунизма и се утвърди като демократична държава. Мисля, че празникът за ГЕРБ е двоен с оглед на оправдателното решение на съда спрямо Цветанов и аз съм във възторг като юрист, като дългогодишен конституционен съдия, като човек, който е преподавал в Софийския университет от българския съд, който не позволи, както и в случая с Костинброд политическа разправа със спечелилите изборите дейци на ГЕРБ.

Фокус: Какви са реакциите в Унгария на евровота?

Георги Марков: В Унгария, поради простата причина, че само преди месец имаше парламентарни избори с много висока активност, над 60% и изумителна победа на Орбан с две трети, се очакваше, че той ще победи отново и то много убедително. Поради това активността беше слаба, около 29%. Победата му бе безапелационна с над 51%. Виктор Орбан изпраща в Евро парламента 12 души от 21. На второ място в Унгария се нареди Национална радикална партия – „Йобик”, която стана вече втора политическа сила. А социалистите са с 40% по-слаб резултат от Орбан, тяхната социалистическа партия е с едва 10% подкрепа. Те се разпокъсаха и претърпяха пълно фиаско. Коментари няма никакви, осен това, че Орбан се оказа най-успешният политик в бившите социалистически страни. Много интересно е, че най-добрият приятел на Виктор Орбан и най-големият му поддръжник извън Унгария, Ярослав Качински, спечели изборите в Полша. Виктор Орбан е намекнал, че няма да подкрепи Жан-Клод Юнкер за шеф на еврокомисията. Предполагам, че това ще бъде и окончателното му решение.

Фокус: Какво показват резултатите в европейски мащаб?

Георги Марков: Бих казал, че в големите европейски демокрации, имам предвид страни като Германия и Франция, социалистите губят много тежко изборите. Във Франция социалистите са пета политическа сила. В другата голяма европейска сила – Германия, социалдемократите отново губят със 7-8% от Ангела Меркел. Има крайно десен националистичен вот в Англия, виждате, че печелят изборите от евро скептична партия, същото горе-долу е и във Франция. Можем да кажем, че единствено в Румъния, която няма особено значение и в обърканата Италия социалистите постигат победи. Отново ЕНП е най-голямата сила, няма завой на ляво в Европа. Има много силно лоби в Европейския парламент на партията на крайната десница в Англия, една евроскептична партия в Дания, във Франция. Това без всякакво съмнение ще изиграе роля за бъдещото развитие на Европейския съюз. Има два безспорни факта, а те са, че европейските чиновници и бюрократи в последните години се отчуждиха силно от европейските народи. Позволиха си да има лобита сред техните среди на различни банки, на различни мултинационални компании, проявиха нещо безпрецедентно, двойни стандарти към една и съща страна, в зависимост от това кой управлява, толерираха безобразника Ференц Дюрчан и безобразното му управление в Унгария осем години и се нахвърлиха върху Виктор Орбан. Оказа се, че той успя да изправи Унгария на крака. Мълчат за безобразията, които бяха извършени през последната седмица спрямо българския президент в България. Бюрократичният апарат е раздухан страхотно, прекалено е скъп. В Европа няма, говоря за Европейската комисия и Европейския парламент, ярки лидери, върху който да може да се концентрира вниманието на европейските избиратели. Има нещо, което трябва да се разбере, че Европейския съюз и Европейската комисия трябва да гледа с по-друго око на бившите социалистически страни. Тези господа в Брюксел, Люксембург и т.н. никога не са живели при комунизма, не знаят какво е наследството в тези страни. Ще кажа само това, което каза Виктор Орбан на една пресконференция, че няма как в Европа да има едни и същи икономически правила и той даде за пример Швеция и България. Няма как да се изисква една и съща икономическа политика. Очевидно ще има тепърва преосмисляне на статута на Европейския съюз и едно е сигурно, че претърпява крах идеята за европейски щати. Хора като Виктор Орбан, като Дейвид Камерън и много други европейски политици са за запазване на националните особености и най-вече на националния суверенитет. Чух една велика глупост от българския цар, не случайно той бе детрониран от българския народ, той каза: „Какво толкова има , ако станат едни европейски щати, какво толкова ни е скъп националния суверенитет”. Това звучи зловещо от устата на един български цар. Да отиде на командировка в Будапеща и да чуе предизборния лозунг на Виктор Орбан: „ Брюксел, уважавай унгарците!”