Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ДОГОВОРИТЕ НА ПЪРВИТЕ НАЗНАЧЕНИ ПО ПРОГРАМА „СИГУРНОСТ“ ВРЪЧИ ДНЕС ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ

05 юни 2014 11:52,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 1093
Снимка 1

На 05.06.2014 г. в областна администрация беше даден официален старт на Национална програма „Сигурност” в област Сливен. Областният управител Корнелий Желязков връчи трудовите договори на първите 14 безработни лица, които са наети да работят по програмата в 7 села от община Сливен: Самуилово, Гергевец, Желю войвода, Селиминово, Глуфишево, Ковачите, Крушаре.

Освен наетите лица и кметовете на населените места, присъства и Тихомира Димитрова – директор на Дирекция „Бюро по труда“ - Сливен.

Целта на НП „Сигурност” е да се ограничи безработицата чрез осигуряване на заетост в дейности по опазване на обществения ред. Реализацията на програмата от една страна ще осигури работа и доходи от труд на безработни лица, а от друга страна ще допринесе за подобряване на сигурността и опазване на обществения ред в населените места. Програмата се изпълнява в сътрудничество между Министерството на труда и социалната политика и Министерството на вътрешните работи. На регионално ниво тя се реализира в сътрудничество между областния управител, ОД на МВР – Сливен, кметовете на общини от областта и Дирекция „Бюро по труда“ – Сливен.

Съгласно утвърдената Процедура за реализация на НП „Сигурност” работодател по програмата е областният управител. Подписан е договор с Дирекция „Бюро по труда“ за финансиране на заетостта на безработните лица, които се наемат.

За област Сливен са утвърдени 110 работни места, на които ще бъдат назначени безработни лица от всички общини от областта. Разпределението на работните места е съгласувано с директора на ОД на МВР - Сливен и е направено съобразно наблюденията, осъществявани от областната дирекция за криминогенната обстановка, нивото на битова престъпност и полицейското присъствие в населените места.

Към момента работните места по общини са както следва:

- Община Сливен – 52 работни места;

- Община Нова Загора – 28 работни места;

- Община Котел – 22 работни места;

- Община Твърдица – 8 работни места.

Хората, които започват работа по НП „Сигурност” са наети за 8 месеца, на две смени, с 8 часов работен ден, като не се допуска нощен труд и работа през празнични и почивни дни. По изключение едно лице може да полага нощен труд, но не повече от 1 час на денонощие. На наетите по програма лица са осигурени светлоотразителни жилетки с надпис „МТСП, Национална програма „Сигурност”, област Сливен“, както и идентификационни служебни карти.

Успех на новоназначените пожела гл. инспектор Добромир Добрев – ВНД началник на отдел „Охранителна полиция“ към ОД на МВР – Сливен. „Желая Ви на добър час! В наше лице вие имате добър партньор и можете винаги да разчитате на помощ и съдействие“, каза той.

Инструктаж относно функционалните задължения на длъжността „Пазач - сътрудник по опазване на обществения ред“, както и за безопасни условия на труд направиха Венелин Гецов – ВНД началник сектор „Охранителна полиция“ в РУП Сливен, Борис Борисов – началник участък „Полиция“ – Петолъчката и Тодор Ников - началник участък „Полиция“ – Запад.

Пазачът-сътрудник по опазване на обществения ред трябва да сигнализира органите на МВР при риск от извършване на престъпления и настъпване на бедствия, аварии, катастрофи, както и за възникнали такива, но няма право да извършва дейности по задържане на лица. Не може да влиза в чужда собственост без разрешение, освен ако има реална опасност от настъпване на тежки материални, физически или здравословни последици. Той съдейства в пределите на своите правомощия за недопускане на кражби, злоупотреби и противозаконни посегателства като при констатиране на такива случаи незабавно уведомява органите на МВР. Освен това подпомага по-възрастните хора и хората с увреждания при възникнала необходимост.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7