Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Взаимодействието с Асоциациите по ВиК беше дискутирано в столицата

10 юни 2014 11:28,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 1003
Снимка

На 09.06.2014 г. областният управител Корнелий Желязков, в качеството си на председател на Асоциацията по ВиК - Сливен, участва в София в семинар „Взаимодействие с асоциациите по ВиК за повишаване на ефективността във ВиК отрасъла“. Присъстваха областните управители от страната, представители на Дирекциите „Водоснабдяване и канализация, „Търговски дружества и държавни предприятия“ и „Правна“ в Министерство на регионалното развитие, експерти от Министерство на околната среда и др.

Семинарът беше отрит от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, която каза, че правителството изпълнява поетите ангажименти и приоритетите, които си е поставило, а именно започнала е дългоочакваната реформа във ВиК – сектора. Реформата е от изключително значение за постигане на всички критерии, свързани с ВиК - сектора до 2020 г.: надеждни съоръжения и качество на водите, като се създадат условия и за устойчиво развитие на отрасъла.

Министър Терзиева съобщи още, че се водят преговори, съвместно с Министерството на околната среда и водите, ВиК – операторите да станат бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда“. Според нея бъдещето на ВиК – сектора е неговата консолидация - не бива да се работи раздробено. Ако положението остане такова, съществува голям риск дружествата да се декапитализират и да започнат да фалират, което ще ги лиши от изпълнение на функциите им. Необходим е интегриран подход на регионално ниво при инвестициите във ВиК - сектора.

Семинарът бе в рамките на проект „Подкрепа на реформата в отрасъл ВиК“, финансиран по ОП „Околна среда 2007-2013“. Бяха представени приетата от Министерски съвет Стратегия за развитие и управление на ВиК в Република България за периода 2013-2023 г., Правилника за организацията и дейността на асоциациите по ВиК с отразените промени, дейности по изграждане на материално-техническия и административен капацитет на асоциациите по ВиК, както и резултатите от проведеното обучение на служителите на асоциациите по ВиК.

Припомняме, че на 07.11.2013 г. Общото събрание на Асоциацията по ВиК за обособена територия на област Сливен прие Регионалния генерален план на ВиК-системите и съоръженията на обособена територия на ВиК ООД – Сливен.