Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заместник областният управител Неджми Ахмед участва във форум за реформата в детското правосъдие

11 юни 2014 16:47,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 947
Снимка

На 10-11.06.2014 г. заместник областният управител Неджми Ахмед участва в София в конференция на тема „Деца в конфликт със закона – реформа на системата за детско правосъдие в съответствие с международните стандарти и най-добрия интерес на детето“. Двудневната конференция бе организирана от Народното събрание, Министерството на правосъдието и УНИЦЕФ България с подкрепата на Посолството на Франция и Българо-Швейцарската програма за сътрудничество.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков и вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова откриха националния форум. Участие взеха още Лазар Лазаров - заместник-министър на труда и социалната политика, Константин Пенчев - национален омбудсман, Таня Радочай - представител на УНИЦЕФ за България, както и представители на съдебната власт, Европейската комисия, български и международни експерти, НПО.

Целта на събитието беше да подкрепи подготовката и изпълнението на реформата на системата за детско правосъдие в страната и да обсъди възможностите за нейното ускоряване в контекста на ангажиментите на България като член на ЕС и страна по Конвенцията на ООН за правата на детето.

По време на форума беше направен анализ на действащата правна и административна рамка и съвременните европейски и международни стандарти в областта на детското правосъдие, както и препоръки за необходими законодателни промени.

Конференцията е в рамките на проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие“, по Тематичен фонд „Сигурност“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Той се изпълнява от Министерство на правосъдието, с краен срок - юни 2016 г. и бюджет – 1 628 340 лв.

Според доклад на УНИЦЕФ правата на десетки хиляди деца в Централна и Източна Европа, както и централна Азия се нарушават ежедневно, включително правото на здравеопазване, правото на качествено образование, правото да не бъдат подлагани на злоупотреби, насилие и експлоатация. Много от тях са жертви на престъпление, често извършвано от техните близки.

Детското правосъдие в България е в процес на реформа вече над десетилетие. Действащата правно-административна рамка включва няколко системи - съдебна, административна и система за закрила на детето, които понякога функционират паралелно и не успяват да гарантират най-добрия интерес на детето в съответствие с международните стандарти. Необходими са промени в нормативната рамка в съответствие с принципите на европейските и международни инструменти и за да бъде обезпечено спазването на правата на детето в съдебни процедури, в които децата участват като заподозрени, обвиняеми или извършители.

На фона на представени добри практики от България, Франция, Нидерландия и Великобритания, конференцията „Деца в конфликт със закона“ подкрепи сътрудничеството на най-високо политическо и експертно равнище между представителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт за изпълнението и ускоряването на реформата на системата за детско правосъдие съгласно поетите от България ангажименти.