Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Деца и възрастни обсъдиха механизмите на детско участие

12 юни 2014 15:35,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 937
Снимка 1

На 12.06.2014 г. в областна администрация Сливен се проведе регионална среща по проект „Насърчаване на детското участие чрез засилване на ролята на ученическите съвети на училищно, общинско, областно и национално равнище“. Участие в срещата взеха Ева Жечева – председател на Държавната агенция за закрила на детето, партньорите по проекта от Фондация „Партньори-България“ и УНИЦЕФ-България, представители на общините от областта, директори, учители, педагогически съветници и ученици от Областния и общински съвети на детето.

Областният управител Корнелий Желязков - домакин на форума, приветства присъстващите и каза, че подобни срещи за споделяне на опит и набелязване на мерки са от изключителна важност. Той очаква голяма активност от участниците при обмена на добри практики и правенето на равносметка за постигнатото досега, за да бъде проектът успешен и устойчив.

Ева Жечева поздрави присъстващите и отбеляза, че е особено щастлива да участва в срещата, на която се споделят не само за трудностите пред детското участие, но и се очертава механизма за партньорство. Тя каза, че 2014 г. е особено важна, защото преди 25 г. международните лидери са осъзнали, че трябва да се подпише универсален документ за правата на децата, като бъде зачетен техния най-добър интерес. Г-жа Жечева допълни, че чувайки мнението на децата и младежите, ще бъдат взети най-добрите решения от онези, от които зависи защитата на правата на децата. Защото участниците в такива срещи най-правилно могат да оценят как на практика се реализират техните права. „Очаквам да посочите как детското участие да стане част от демократичните норми в България“, завърши тя.

Румяна Йотова – ръководител на проекта, и Ани Маринова – областен координатор, направиха резюме на резултатите от дейностите, проведени в рамките на проекта от неговото начало през ноември 2012 г. досега.

Ученици от включените в проект „Насърчаване на детското участие чрез засилване на ролята на ученическите съвети на училищно, общинско, областно и национално равнище“ училища от област Сливен направиха своите презентации по важни теми, свързани с механизма на детско участие и дискутираха върху трудностите при прилагането му и потенциалните насоки на развитие.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8