Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

100 ПРИЯТЕЛИ ЗА ЕДНО „МЯСТО В СЪРЦЕТО“ - ПАРАКЛИСА „СВЕТИ МИНА”

04 август 2014 15:11,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 1055
параклис "Св. Мина", Сливен

Под мотото „Търсят се 100 приятели, които да дарят и участват в обновяването на параклиса „Свети Мина” и двора около него” премина благотворителния коктейл послучай 100 ден от кампанията за набиране на средства за параклиса.

Събитието е част от националната кампания „Място в сърцето“ за набиране на средства за възстановяване на 12 любими места избрани от гражданите в 12 града на България. За Сливен това място е именно параклиса „Свети Мина“ в сливенския квартал „Ново село“.

Параклисът беше предложен и номиниран от младежи членуващи в Младежка банка Сливен и настоятелството на храм „Света София”.

Всички присъстващи в Галерия Арт център Седем имаха възможност да научат повече за кампанията от организаторите на местно и национално ниво - инж. Стоян Марков, изпълнителен директор на Обществен дарителски фонд Сливен, и Елеонора Гаджева, национален кординатор на кампанията „Място в сърцето” от ФРГИ.

От месец април 2014 г. екипът на Обществен дарителски фонд Сливен стартира 100 дневна кампания, свързана със събиране на дарения от финансови средства и материали, необходими за ремонт и подобряване състоянието на сградата, стенописите и дворното пространство на параклиса „Свети Мина”. За тази благородна инициатива бяха проведени концерти, срещи с дарители, театрални постановки, търгове на картини, литературни вечери и т.н.

За популяризиране на кампанията е изработен документален филм разказващ за историята на параклиса „Свети Мина”. Филмът бе представен предпремиерно в малка зала на Арт център Седем по време на коктейла от неговите автори - режисьора Владимир Белов и оператора Петър Попов. Във филма потомци на сливенски родове, заели се да изградят и съхраняват през годините параклиса, разказват за това. През 1939 г. по инициатива на хаджи Кортеза Маринкева е изграден малък параклис на името на Св. Велико-мъченик Мина‚ по народност египтянин, сочи сливенската история. Атанас Кавръков – иконописец, и синът му Димитър Кавръков – дърворезбар, се заели да изографисват параклиса, разказва техен потомък във филма, който наесен ще види и широката сливенска публика.

В кампанията до момента много граждани, сдружения, фирми и организации, изявиха желание да подпомогнат кампанията както финансово, така и със материали, техника и доброволен труд.

От месец юли в кампанията се включи Националния осигурителен институт.

Тази акция ще бъде една от благотворителните каузите с които ще бъде почетен професионалния празник на служителите от НОИ, който е на 11 ноември – денят, в който се почита Свети великомъченик Мина - закрилник на бедните, на инвалидите, на вдовиците, радетел за семейно благополучие. Със средствата събрани от НОИ ще бъде възстановена чешмата и направен кът за отдих в двора на параклиса.

Община Сливен също подкрепя националната кампания „Място в сърцето” и благотворителната кауза за параклиса на територията на град Сливен.

Събитието беше уважено от Областният управител на Сливенска област Корнелий Желязков, който направи лично дарение в полза на общественото дело и така подкрепи националната кампания в която се представя град Сливен.

Сред основните дарители уважили и подкрепили събитието бяха: сдруженията „Свети Георги Победоносец” - преставлявано от Стефан Христов и „Областен клуб спорт в училище Сливен 06“- представлявано от неговия председател Красимир Кръстев, група общински съветници от БСП в град Сливен – представлявано от Соня Келеведжиева, и настоятелството към храм „Света София” – представлявано от неговия председател отец Силвестър.

Не на последно място сред присъстващите гости и дарители имаше и немалко граждани и общественици които лично дойдоха и подкрепиха 100 дневната инициативата като: д-р Димитър Павлов – лекар и общински съветник от ПП ГЕРБ, Тодор Терзиев – художник и преподавател по рисуване, Валентин Добрев – футболен съдия и общественик, Георги Балулов – активен гражданин и родолюбец, Стефан Робето – директор на ТД НОИ – Сливен, Ивайло Видев – експерт по фотоволтаични централи, д-р Стефан Маринкев – очен лекар и наследник от рода на хаджи Кортеза Маринкева, Маргарита Желязкова – реставратор, Йордан Миронски – фотограф, Нели Димитрова – журналист и водещ в Радио Сливен Нет, Дора Куршумова – председател на УС на ОДФ Сливен, както и много други дарители които изявиха своето участие и подкрепа, но по уважителни причини не успяха да присъстват.

Накрая на събитието всеки дарител си тръгна с избрана от него картина част от изложбата „Сливен днес и утре” посветена на кампанията. Изложбата е организирана от художничката Йордана Кунчева и фотографа Йордан Миронски, като в нея участват картини и снимки от млади сливенски художници и фотографи.

Добрата новина за всички които желаят да подкрепят параклиса е, че кампанията за събиране на средства се удължава с още два месеца(докрая на м. септември), като идеята е до 11 ноември 2014 г., когато православната църква отбелязва деня на Свети Мина, да има вече видима крачка напред в ремонта и официално да се покаже обновения параклис и дворно пространство около него. През средата на месец август ще започне ремонтът на покрива и двора на параклиса.

В периода 1 - 11 ноември 2014 г. ще бъде организирана „Седмица на духовността” в полза на кампанията палаклисът да стане достъпно и приятно място за богослужения, миряни и туристи.

Всички пропуснали събитието и желаещи да подкрепят кампанията могат да направя това на място в Галерията Арт център Седем на адрес: гр. Сливен, ул. "Ген. Столипин"26 (м/у НАП и пл. В. Левски).

Всеки дарил сума над 50 лева ще си тръгне с подарък картина част от изложбата „Сливен днес и утре”.

Станете част от 100 приятели, които ще дарят и участват в обновяването на параклиса „Свети Мина” и двора около него.

Повече за кампанията може да прочетете в интернет:

Национална кампания «Място в сърцето»: http://www.myastovsarceto.bg

Обществен дарителски фонд Сливен: http://www.fund-sliven.org.

Екипа на Обществен дарителски фонд Сливен благодари на всички дарители и приятели участващи в тази благотворителна кауза за доброто бъдеще на град Сливен и неговите граждани.

 

текст: http://fund-sliven.org

Снимки

дарителска инициативадарителска инициатива