Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

100 ПРИЯТЕЛИ ЗА ЕДНО „МЯСТО В СЪРЦЕТО“ - ПАРАКЛИСА „СВЕТИ МИНА”

04 август 2014 15:11,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 1003
параклис "Св. Мина", Сливен

Под мотото „Търсят се 100 приятели, които да дарят и участват в обновяването на параклиса „Свети Мина” и двора около него” премина благотворителния коктейл послучай 100 ден от кампанията за набиране на средства за параклиса.

Събитието е част от националната кампания „Място в сърцето“ за набиране на средства за възстановяване на 12 любими места избрани от гражданите в 12 града на България. За Сливен това място е именно параклиса „Свети Мина“ в сливенския квартал „Ново село“.

Параклисът беше предложен и номиниран от младежи членуващи в Младежка банка Сливен и настоятелството на храм „Света София”.

Всички присъстващи в Галерия Арт център Седем имаха възможност да научат повече за кампанията от организаторите на местно и национално ниво - инж. Стоян Марков, изпълнителен директор на Обществен дарителски фонд Сливен, и Елеонора Гаджева, национален кординатор на кампанията „Място в сърцето” от ФРГИ.

От месец април 2014 г. екипът на Обществен дарителски фонд Сливен стартира 100 дневна кампания, свързана със събиране на дарения от финансови средства и материали, необходими за ремонт и подобряване състоянието на сградата, стенописите и дворното пространство на параклиса „Свети Мина”. За тази благородна инициатива бяха проведени концерти, срещи с дарители, театрални постановки, търгове на картини, литературни вечери и т.н.

За популяризиране на кампанията е изработен документален филм разказващ за историята на параклиса „Свети Мина”. Филмът бе представен предпремиерно в малка зала на Арт център Седем по време на коктейла от неговите автори - режисьора Владимир Белов и оператора Петър Попов. Във филма потомци на сливенски родове, заели се да изградят и съхраняват през годините параклиса, разказват за това. През 1939 г. по инициатива на хаджи Кортеза Маринкева е изграден малък параклис на името на Св. Велико-мъченик Мина‚ по народност египтянин, сочи сливенската история. Атанас Кавръков – иконописец, и синът му Димитър Кавръков – дърворезбар, се заели да изографисват параклиса, разказва техен потомък във филма, който наесен ще види и широката сливенска публика.

В кампанията до момента много граждани, сдружения, фирми и организации, изявиха желание да подпомогнат кампанията както финансово, така и със материали, техника и доброволен труд.

От месец юли в кампанията се включи Националния осигурителен институт.

Тази акция ще бъде една от благотворителните каузите с които ще бъде почетен професионалния празник на служителите от НОИ, който е на 11 ноември – денят, в който се почита Свети великомъченик Мина - закрилник на бедните, на инвалидите, на вдовиците, радетел за семейно благополучие. Със средствата събрани от НОИ ще бъде възстановена чешмата и направен кът за отдих в двора на параклиса.

Община Сливен също подкрепя националната кампания „Място в сърцето” и благотворителната кауза за параклиса на територията на град Сливен.

Събитието беше уважено от Областният управител на Сливенска област Корнелий Желязков, който направи лично дарение в полза на общественото дело и така подкрепи националната кампания в която се представя град Сливен.

Сред основните дарители уважили и подкрепили събитието бяха: сдруженията „Свети Георги Победоносец” - преставлявано от Стефан Христов и „Областен клуб спорт в училище Сливен 06“- представлявано от неговия председател Красимир Кръстев, група общински съветници от БСП в град Сливен – представлявано от Соня Келеведжиева, и настоятелството към храм „Света София” – представлявано от неговия председател отец Силвестър.

Не на последно място сред присъстващите гости и дарители имаше и немалко граждани и общественици които лично дойдоха и подкрепиха 100 дневната инициативата като: д-р Димитър Павлов – лекар и общински съветник от ПП ГЕРБ, Тодор Терзиев – художник и преподавател по рисуване, Валентин Добрев – футболен съдия и общественик, Георги Балулов – активен гражданин и родолюбец, Стефан Робето – директор на ТД НОИ – Сливен, Ивайло Видев – експерт по фотоволтаични централи, д-р Стефан Маринкев – очен лекар и наследник от рода на хаджи Кортеза Маринкева, Маргарита Желязкова – реставратор, Йордан Миронски – фотограф, Нели Димитрова – журналист и водещ в Радио Сливен Нет, Дора Куршумова – председател на УС на ОДФ Сливен, както и много други дарители които изявиха своето участие и подкрепа, но по уважителни причини не успяха да присъстват.

Накрая на събитието всеки дарител си тръгна с избрана от него картина част от изложбата „Сливен днес и утре” посветена на кампанията. Изложбата е организирана от художничката Йордана Кунчева и фотографа Йордан Миронски, като в нея участват картини и снимки от млади сливенски художници и фотографи.

Добрата новина за всички които желаят да подкрепят параклиса е, че кампанията за събиране на средства се удължава с още два месеца(докрая на м. септември), като идеята е до 11 ноември 2014 г., когато православната църква отбелязва деня на Свети Мина, да има вече видима крачка напред в ремонта и официално да се покаже обновения параклис и дворно пространство около него. През средата на месец август ще започне ремонтът на покрива и двора на параклиса.

В периода 1 - 11 ноември 2014 г. ще бъде организирана „Седмица на духовността” в полза на кампанията палаклисът да стане достъпно и приятно място за богослужения, миряни и туристи.

Всички пропуснали събитието и желаещи да подкрепят кампанията могат да направя това на място в Галерията Арт център Седем на адрес: гр. Сливен, ул. "Ген. Столипин"26 (м/у НАП и пл. В. Левски).

Всеки дарил сума над 50 лева ще си тръгне с подарък картина част от изложбата „Сливен днес и утре”.

Станете част от 100 приятели, които ще дарят и участват в обновяването на параклиса „Свети Мина” и двора около него.

Повече за кампанията може да прочетете в интернет:

Национална кампания «Място в сърцето»: http://www.myastovsarceto.bg

Обществен дарителски фонд Сливен: http://www.fund-sliven.org.

Екипа на Обществен дарителски фонд Сливен благодари на всички дарители и приятели участващи в тази благотворителна кауза за доброто бъдеще на град Сливен и неговите граждани.

 

текст: http://fund-sliven.org

Снимки

дарителска инициативадарителска инициатива