Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започва ремонтът на сливенския филиал на Медицинския университет – Варна

28 август 2014 14:08,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 1065
Снимка 1

На 28.08.2014 г. в зала „Георги Данчев“ на Областна администрация Сливен се състоя официална церемония по подписване на договор за изпълнение на проект „Извършване на строителни и монтажни работи за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, преустройство и модернизация на съществуваща сграда за образование за нуждите на Медицински университет - Варна - филиал Сливен”.

Присъстваха Валя Радева – областен управител, Корнелий Желязков – досегашен областен управител, Огнян Арабаджиев и Неджми Ахмед – заместник областни управители, Деян Грънчаров - помощник-ректор на Медицински университет – Варна /МУ-Варна/, Нина Куликова – ръководител отдел „Управление на собствеността“ към университета, доц. д-р Нели Спасова - директор на филиала в Сливен, Пепа Чиликова – заместник-директор, Тодор Дечев – представител на фирмата-изпълнител „Билдинг-ТД“ ЕООД, арх. Койнов - проектант на обекта, представители на строителния надзор, служители на Областна администрация.

В словото си областният управител каза, че е щастлива от факта, че с тази церемония по подписване на договора встъпва в длъжност, защото изпълнението на проекта ще допринесе изключително много за развитието на областта. Осъществяването на идеята за функциониране в град Сливен на филиал на МУ - Варна срещна огромна подкрепа от местната общност. Тя се инициира и осъществи с усилията на Областна администрация Сливен през няколко последователни мандата, както и на ръководството на университета. „Удовлетворена съм, че вече има възможност младежите от нашата и съседните области със значително по-малки разходи и в близост до дома да придобият знания по търсени на пазара на труда професии. Създаването на условия за обучение и последваща реализация е предпоставка за задържането на младите квалифицирани хора тук“, каза още г-жа Радева.

Проектът се осъществява с финансиране от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” в размер на 493 475 лв. Подписването на договора за изпълнение става след проведена открита процедура за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки. Филиалът в Сливен е разкрит с решение на Народното събрание от 30 януари 2013 г., а от учебната 2013/2014 година в него вече се обучават 40 студенти редовно обучение, специалности „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, ОКС „Бакалавър“. Състоянието на съществуващата сграда на филиала и липсата на топлоснабдяване обаче я прави непригодна от санитарно-хигиенна гледна точка. Студентите от първия випуск провеждат занятия в помещения на МБАЛ „Д-р Ив. Селимински“ Сливен. През настоящата учебна година с новия випуск, броят на студентите ще се удвои. Затова и отпуснатото финансиране е много навременно.

Деян Грънчаров направи презентация на МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Той каза още, че сливенският филиал на университета е една ценна придобивка за областта, но най-ценното са хората. Младежите трябва да имат възможността да се образоват, да намерят работа и да останат тук. „Ние като образователна институция подкрепяме такива инициативи и даваме най-доброто, за да сме адекватни на Вашите усилия“, добави той. МУ – Варна ще обзаведе и оборудва с медицинска техника сградата на филиала, ще обнови и дворното пространство. След приключване на този втори етап, учебното заведение ще има капацитета да обучава 180 студенти от I до IV курс.

Подписите си под договора за изпълнение положиха Деян Грънчаров - помощник-ректор на Медицински университет – Варна и Тодор Дечев – представител на „Билдинг-ТД“ ЕООД.

След официалната част беше посетена и сградата на филиала.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6