Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Бойко Борисов: КТБ трябва незабавно да се отвори, умишлено удължават банковия надзор

17 септември 2014 19:24, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 9 години, брой четения: 1659
---

За съжаление, години наред всички хвалехме БНБ, защото стабилността на банковата ни система беше изключително добра и не се огъваше. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Пазарджик. „За съжаление, на моето открито писмо Искров не ми отговори, така както подобава, и хвърля вината на политиците, което е абсолютно неправилно и бих казал арогантно. Законът за БНБ е направен така, че да не може политик да се меси в банковата ни система. За това в Европа се счита, че това е един от най-добрите закони за банкова система“, коментира Бойко Борисов. По думите му, това означава, че политиците няма как да са се намесили.

 

Председателят на ГЕРБ обяви, че е „за“ да се разсекрети стенограмата от разговорите при президента. „Не знам как Миков иска да го използва за политически цели това, но ако се разсекрети ще се чуе за реалното състояние на банковата система“, посочи Борисов. Според него, президентът трябва предварително да каже кой ще бъде виновен за катаклизма, който ще бъде предизвикан, ако се чуе това, за което е говорено вътре на Консултативния съвет. „Г-н президент отворете я, като казвате, че виновникът за това, което ще последва се казва г-н Миков“, обясни Бойко Борисов. Той бе категоричен, че КТБ трябва незабавно да се отвори и допълни, че за трети път лъжат хората и удължават срока на надзора с два месеца.

 

Според Борисов, сега квесторите създават допълнителна паника, а в същото време няма абсолютно никакви действия. „Започвам да се съмнявам, че всичко това се прави умишлено. Това се прави от тези, които управляваха досега. Това е безотговорно поведение към хората, които имат сметки в КТБ“, посочи председателят на ГЕРБ. Бойко Борисов настоя квесторите да излязат и по закон да кажат това, което е възможно да се направи с банката. Ако е невъзможно да се оздрави банката по сега действащия закон, да предложат какво трябва политиците да направят в парламента, когато дойде новото Народно събрание, след 5 октомври”, каза още Бойко Борисов. По думите му, на този съвет са били дадени реалните състояния на всички банки. „Банковата ваканция, която се е предлага от различни експерти се прави от политици, които са на власт - от Орешарски и Чобанов“, подчерта Борисов. Председателят на ГЕРБ коментира и действията на служебното правителство и припомни, че стотици пъти публично им е казвал: „Недейте да сменяте хората, изчакайте 5 октомври. Има кой да ги сменя, ако трябва да се сменят”. Той сподели, че е недоволен от тези им действия. „Те започнаха масово да правят промени. Нямам предвид областните управители, а смените по места. И навсякъде се обясняват, че едва ли не ГЕРБ го иска – не го искаме, аз не го желая”, обясни Борисов. Той заяви, че не разбира необходимостта от такива промени, докато за ВиК – Пловдив в последните месеци предишното управление е назначило 59 души, като дружеството със 7 – 8 млн лева задължения. По думите на Борисов, зам.-управителят на ВиК е с подписан договор, че при уволнение ще му бъдат изплатени 17 работни заплати. „БСП във ВиК – Пловдив са си правили каквото искат, назначавали са когото искат, но и там промените в назначенията могат да изчакат до 5 октомври, а служебното правителство продължават и сега със смените и в това дружество”, обясни Борисов. Дори не е важно кой какви резултати ще направи на тези избори, важно е след 6 октомври как ще съумеем да излезем от тази тежка криза. С тези думи Борисов се обърна към Миков и Местан. Той ги посъветва да се концентрират върху реалните проблеми, които могат да бъдат решени заедно с други политически сили, защото състоянието на държавата е изключително тежко. В Пазарджик, Борисов присъства на откриване на новата автогара, чийто терен бе безвъзмездно осигурен от правителството на ГЕРБ.