Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител на област Сливен Христина Чолакова откри юбилейната научна конференция на тема „Българските музеи в условията на чл

13 май 2008 11:44,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1051
11111

Тя се провежда днес и утре в зала „Май" и е част от програмата на юбилейното честване на 130 години от началото на музейното дело и 95 години от основаването на историческия музей в Сливен.

Като приветства с „добре дошли" участниците и гостите в конференцията и им пожела ползотворна работа, г-жа Чолакова отбеляза: "Ролята на музея само като пазител на нашето културно-историческо наследство е недостатъчна за динамичния 21 век. Новият век и новото положение на България като член на ЕС налагат нови критерии, нова организация и нови технологии, т.е. ново отношение към културно-историческото ни наследство." Припомняйки последните открития, направени миналото лято от археологическата експедиция на проф. Георги Китов в между селата Тополчане и Калояново, и благодари на екипа на Регионалния исторически музей и Община Сливен за това експозицията да остане в нашия град, тя добави: „Българската земя е създала и съхранила неоценими културно-исторически богатства. Те са повод за гордост не само за нас, българите. Те трябва да станат достояние на всички европейски нации, още повече, че някои от находките са единствени по рода си. С новите уникални открития, както и със съществуващите в землището на община Нова Загора, по мое мнение не само може да кандидатстваме за включването им в Списъка на световното историческо наследство, но и да превърнем област Сливен в център на националния и международен туризъм."

Накрая г-жа Чолакова изрази надежда нашият музей да бъде избран за участник в пилотния проект „Български виртуален музей", иницииран от Световната организация за интелектуална собственост по повод необходимостта от дигитализация на българските музеи и галерии и за 100-годишния му юбилей да има нова визия, нови функции, отговарякщи на критериите за съвременен европейски музей.

Вчера – 12 май, честванията на юбилея започнаха с откриване на изложба в сградата на музея „Съкровища-музей-памет", на което присъства зам.-областният управител Фатме Мустафова. След това пред сградата на музея се състоя ревю на традиционно облекло от Сливенско и съвременен моден дизайн. Днес проявите, посветени на юбилея продължават с поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Хаджи Димитър" и откриване на новата експозиция при къщата-музей.