Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител г-н Марин Кавръков и неговите действия за намаляване цената на водата за напояване

04 декември 2009 15:17,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1225
г-н Марин Кавръков

Уважаеми селскостопански производители,

Известна Ви е моята позиция относно значението на поливното земеделие за развитието на нашата област. В Областна администрация направихме подробен анализ на състоянието и управлението на хидромелиорациите в областта. В резултат бяха установени пропуски и нарушения, водещи до неефективно използване и загуби на вода за напояване, която в същото време се предлага на непосилно висока цена.

За направените изводи информирах обществеността в областта на специална пресконференция, проведох срещи и разговори в Постоянната комисия по земеделието и горите към Народното събрание и с Министъра на земеделието и храните г-н Мирослав Найденов.

Днес пресцентърът на Министерството на земеделието и храните разпространи информация за цената на водата за напояване за 2010 г. Въпреки, че някой от клоновете на „Напоителни системи” предлагаха по-висока цена на водата за напояване за 2010 г. в сравнение с 2009, отчитайки трудната икономическа ситуация за голяма част от земеделските производители, екипът на МЗХ е взел решение за намаление: цената на гравитачно подаваната вода за напояване се намаля с 0,01 лв /м3 , а максималната цена на поливната вода за оризопроизводителите се фиксира на 0.02 лв/куб.м. Очакването на министерството е, че след предприемане на съответните мерки за оптимизиране дейността на доставчиците на тази услуга и прилагането на правителствената програма за развитието на хидромелиорациите в България, за следващите сезони ще се открият нови резерви и възможности за намаляване цената на поливната вода.

Областна администрация Сливен е трайно ангажирана с проблемите на хидромелиорациите. Един нов модел на управление и функциониране на хидромелиоративната система в България, ще включва и регионалното ниво. Ето защо, като областен управител, имам намерение да участвам активно в процеса на формиране на политиката в този сектор. В тази насока са и следващите стъпки, които съм предприел за проучване опита на Испания - една страна от Южната част на Европа, която изпитва недостиг на вода за земеделски нужди и има модерно законодателство за управление на системата си за напояване.

Марин Кавръков

Областен управител