» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район се проведе в Ямбол, Димитър Сяров поема председателството

05 December 2014 15:17,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 739
Заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район  се проведе в Ямбол, Димитър Сяров поема председателството

На 05.12.2014 г. в залата на Областна администрация Ямбол се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район под председателството на г-н Димитър Иванов - областен управител на област Ямбол. Участие взеха заместник министърът на МРРБ, представители на министерства, областни управители и кметове на общини в Югоизточен район, представители на академичните среди, представители на организациите на работодателите и на работниците и гости.

Акцентите на заседанието бяха избор на представители на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район в Комитетите за наблюдение на Оперативните програми за периода 2014-2020 г.; резултати от Последващата оценка на Регионалния план за развитие на Югоизточен район за периода 2007-2013г., социално-икономическия анализ на регионалното развитие в България, както и моделът за успешна социална политика на община Карнобат.

Заместник министър Иван Аспарухов обяви създаването на Национален съвет за регионално развитие и представи актуална информация за ОП“ Региони в растеж“ 2014-2020. Той призова всички институции към отговорност и обединяване на усилията си в посока ефективна координация за бъдещото развитие на регионите, както и подкрепа на изостаналите.

Обсъдената от членовете на съвета Последваща оценка на РПР на ЮИР за периода от 2007 до 2013 г., обобщава резултатите на общото въздействие от изпълнението на плана по отношение на социално - икономическото развитие на района и постигнатия напредък в изпълнението на приоритетите. Оценката посочва степента на постигнатите резултати от изпълнението на заложените цели в плана, с помощта на използваните финансови ресурси и констатира нови проблеми и потенциали за бъдещо развитие. Документът отправя предложения и препоръки за новия програмен период 2014-2020.

 

 

 

 

 

 

На заседанието община Карнобат представи модел на успешна социална практика за деинституционализацията на домовете за деца с увреждания и новооткритите центрове за настаняване от семеен тип по проект „Да не изоставим нито едно дете“.

Представен бе и актуализиран сравнителен анализ на българските райони - междурегионални и вътрешнорегионални различия, в т.ч. и сравнение с регионите на ЕС. Анализирани са националните секторни политики от регионално значение, вкл. здравеопазване, социална политика, образование, култура, туризъм, транспортна политика. С помощта на система от показатели е изведена обобщаваща оценка на развитостта на междурегионалните различия в България.

Заседанието завърши с предаване на председателството на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район за първото полугодие на 2015г. на областния управител на област Сливен – Димитър Сяров.

Photos

Заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район  се проведе в Ямбол, Димитър Сяров поема председателствотоЗаседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район  се проведе в Ямбол, Димитър Сяров поема председателствотоЗаседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район  се проведе в Ямбол, Димитър Сяров поема председателството