Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Обобщена информация за състоянието на язовирите, реките и отводнителните канали в област Сливен

05 декември 2014 16:57,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 954

По изискване на областния управител, кметовете на общини от област Сливен сведоха до него следната информация:

 

Община Сливен:

Продължителните валежи надвишават сумарно нормата за месец декември, деретата и реките в общината са увеличили неколкократно нивата си, разпоредено е постоянно наблюдение от страна на кметовете на населени места. Наводнени са имоти и земеделски площи в равнинната част на община Сливен: гр. Кермен и селата Горно Александрово, Блатец, Желю войвода, Тополчане, Крушаре, Бозаджии, Скобелево, Младово и Бинкос. Има залети земеделски насаждения в района. Засегнати са и насаждения в землищата на Селиминово, Струпец и Гавраилово.

Засегнато е населението на тези населени места, но пострадали хора няма, както и евакуация към момента не е необходима.

За залетия път Бинкос – Струпец е препоръчан обходен маршрут, а към момента залетият участък е изцяло затворен от служители на ОД на МВР.

Обменът на информация с общинския щаб и останалите кризисни щабове работят в добро взаимодействие. Към момента продължават да се получават сигнали за наводнени имоти, като сигналите се отработват своевременно.

Р. Тунджа, в района на Бинкос, е излязла от коритото си, наводнявайки прилежащи площи и пътен участък. Кметовете на селата Бинкос, Мечкарево, Крушаре, Самуилово и Желю войвода имат готовност за вземане на мерки за евакуация на населението при необходимост, населението е предупредено.

Създадена е организация за спасяване на животни в няколко населени места.

От щаба на РЗИ се извършва проверка на питейната вода, задействана е организацията за овладяване на ситуацията - незабавни отводнителни дейности с екипи на РД ПБЗН, организация по продълбочаване на канавки и други характерни за създалата се ситуация дейности.

Със Заповед №РД-15-2248/04.12.2014 г., Заповед №РД-15-2249/04.12.2014 г. и Заповед №РД-15-2250/04.12.2014 г. на заместник-кмета на Община Сливен е въведен в изпълнение Общински план за защита при бедствия и е обявено „Бедствено положение” на част от териториите на селата Желю войвода, Тополчане и Крушаре.

 

Община Нова Загора:

На територията на общината са взети редица превантивни мерки, проверка на язовири (към момента са с нормално водно количество, част от водите им се изпускат с цел освобождаване на обем) – това са яз. Караново 1 и 2, , Съдийско поле, Богданово и Крива круша. На кметовете е разпоредено да извършат контролни проверки, а на наемателите – да вземат мерки по укрепване на отделни участъци от стените на язовирите.

На 4.12.2014 са продълбочени преливниците на яз. Богданово, Сокол, МлекаревоЕленово, Любенец и Караново. Към момента обстановката в общината се нормализира, като продължава отводняването на сгради, където е необходимо.

 

Община Котел:

Пет са водоизточниците на територията на община Котел, които имат пълен обем и опасност от преливане. Това са язовирите: Кален дере, с. Пъдарево , яз. Кору гьол, с Мокрен, яз.Жеравна, с Жеравна, яз. Ябланово, с. Ябланово и р. Луда Камчия , която е излязла от коритото си, наводнявайки земеделски земи и създавайки риск от прекъсване на електрически проводи.

Поради повреден покрив е наводнено читалището в с. Пъдарево.

 

Община Твърдица:

Обстановката на територията на общината е нормална, няма опасност язовири да прелеят – повечето са завирени с малък процент от капацитета си.

При яз. Студената вода и яз. Гаржувела количеството на водата, което се влива в язовира се излива през преливниците.