Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседание на Областния координационен съвет се проведе в областна администрация Сливен

09 декември 2014 13:22,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 935
Заседание на Областния координационен съвет

На 09.12.2014 г. се проведе заседание на Областния съвет за координиране изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги /Областен координационен съвет/. То беше открито от областния управител Димитър Сяров и ръководено от заместника му Веска Вълчева.

Провеждането на заседание на Областен координационен съвет беше обосновано от необходимостта да бъдат приети мониторинговите доклади за напредъка в изпълнението на стратегията и нейната актуализация, както и да бъдат запознати членовете на съвета с текущите и предстоящи дейности, свързани с реализацията на плановете на общините за развитие на социалните услуги.

По време на заседанието стана ясно, че Докладът за 2013 г. е част от ежегодното наблюдение на изпълнението на Областната стратегия. Констативният доклад от междинeн преглед на напредъка в изпълнението на стратегията обобщава постигнатите резултати от реализацията на дейностите, заложени в стратегията за периода от началото на нейното действие до края на 2013 г.

Предложението за актуализация на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Сливен е изготвено въз основа на изводите в Констативния доклад и съобразно становища и предложения, постъпили от общинските администрации.

Г-жа Женя Андонова – главен експерт в областна администрация Сливен, представи предложението за актуализация на Областната стратегия за развитие на социалните услуги.

Трите документа бяха гласувани от членовете на съвета, а актуализацията предстои да бъде приета и от Областния съвет за развитие на област Сливен. След приемането му, документът ще бъде публикуван на страницата на областна администрация Сливен.

Заседанието продължи с представяне от четирите общини - Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, на информация за изпълнението на Общинските планове за развитие на социалните услуги за 2014 г. и за включените в плановете за 2015 г. дейности, услуги и мерки.

В края на заседанието Майя Грозданова - консултант „Закрила на детето” към УНИЦЕФ България запозна присъстващите с планираните дейности по реализацията на проекти на УНИЦЕФ на територията на област Сливен. И през следващата година продължава изпълнението на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”. През октомври тази година беше разкрит Център за майчино и детско здраве, чиято дейност цели насърчаване на ранното детско развитие чрез извършване на домашни посещения от патронажни сестри на бременни жени и семейства с деца до 3 г. с цел здравна промоция и подкрепа на родителите. Предстои още създаване на Център за детско психично здраве (Център за социална рехабилитация и интеграция), специализиране на Центъра за работа с деца на улицата в община Сливен, както и създаване на такъв в Котел. Ще бъде разкрит Център за обществена подкрепа в община Нова Загора. Предстои да бъде създадена и „Синя стая“. Планира се разкриването на специализиран Център за настаняване от семеен тип с капацитет 10-12 деца, както и на преходно жилище с капацитет 4 деца и едно Наблюдавано жилище с капацитет 4 младежи - за напуснали корекционно-възпитателни институции.

Снимки

Заседание на Областния координационен съвет