Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Работна среща за „Синята стая“ по проект на УНИЦЕФ се проведе в областна администрация Сливен

09 декември 2014 15:38,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 1069
Снимка 1

На 09.12.2014 г. в областна администрация Сливен се проведе работна среща, на която бяха обсъдени Вътрешни правила за организацията и дейността на т.нар. „Синя стая“. УНИЦЕФ – България активно работи за пилотирането на услуги за подкрепа на деца в конфликт със закона, деца, жертви или свидетели на престъпления и деца, участващи в правни процедури. Част от инициативите на организацията в гр. Сливен е насочена към разкриването на специализирано помещение за щадящо изслушване на деца.

Веска Вълчева – заместник областен управител на област Сливен, откри срещата. Тя приветства идеята за разкриване на „Синя стая“ в Сливен, като отчете изключителната деликатност на темата. „В област Сливен предстои да се случи едно добро дело. Пожелавам „Синята стая“ да се използва по-малко, а в случаите, когато това се налага, да бъде с цел най-добрата защита на децата,“ каза тя.

Срещата беше ръководена от Майя Грозданова - консултант „Закрила на детето” към УНИЦЕФ – България. Участваха Кремена Чобанова и Диляна Гитева – консултанти към УНИЦЕФ, представители на Окръжен и Районен съд – Сливен, Окръжна и районна прокуратура – Сливен, Адвокатска колегия - Сливен, отдел „Закрила на детето“ – Сливен, РДСП – Сливен, инспектори от Детска педагогическа стая и Междуведомствената комисия за борба с противообществените прояви от малолетни и непълнолетни деца – Сливен, община Сливен.

На днешната среща бяха представени и обсъдени Вътрешни правила за организацията и дейността на „Синята стая“, както и възможността правилата за използването й да бъдат приети от институциите, имащи отношение към темата за детското правосъдие. Те са разработени в съответствие с международните и европейски стандарти и българското законодателство и отразяват най-добрите практики. Беше потърсено компетентното становище на участниците в срещата от гледна точка на законосъобразността и приложимостта на правилата в тяхната ежедневна работа.

Предстои „Синята стая“ да бъде разкрита през януари следващата година като част от социалната услуга Център за психологическа подкрепа на деца и семейства по проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства” на УНИЦЕФ. Помещението, 14-то поред в България, ще се помещава в ДКЦ-2. То трябва да отговаря на точно определени стандарти, а целта е изслушване на детето в щадяща среда. Стаята е оборудвана с така наречения венециански прозорец, който осигурява едностранна видимост. В „синята стая“ детето се среща и разговаря с подготвен специалист, който е посредник между него и присъстващите прокурор, полицай, съдия.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4