Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Веска Вълчева участва в откриването на бюст-паметник на капитан Петко войвода

17 декември 2014 16:05,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 939
Откриване на бюст-паметник на капитан Петко войвода в Сливен

На 17.12.2014 г. в Сливен тържествено бе открит първият за града бюст-паметник на капитан Петко войвода. Събитието се реализира в чест на 170-годишнината от рождението на българския революционер.

В двора на църквата „Цар Борис I Покръстител” на тържествена церемония Румен Андонов - заместник-кмет на община Сливен, Веска Вълчева – заместник областен управител на област Сливен и член на Тракийско дружество „Руси Славов” Нова Загора, Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България и Кирил Киряков - председател на Тракийско дружество „Лазар Маджаров” Сливен, тържествено откриха новия постамент с лика на Петко Киряков.

Кирил Киряков и Красимир Премянов припомниха историята, съхраняваща делото на капитан Петко войвода и изразиха надеждите си този паметник да бъде стимул на младите поколения да живеят достойно, намирайки упование в славните ни предци.

Николай Султанов е скулпторът, създал новия сливенски паметник. Авторът изказа радостта си от това, че и в Сливен вече има символ на капитан Петко войвода, който да се вижда от поколенията.

Идеята и финансирането са дело на сливенското Тракийско дружество и радетели от града и региона.

В края на церемонията официалните гости и гражданите поднесоха венци и цветя в знак на признателност към делото на Петко Киряков.

Снимки

Откриване на бюст-паметник на капитан Петко войвода в СливенОткриване на бюст-паметник на капитан Петко войвода в СливенСкулпторът Николай Султанов Заместник областният управител Веска Вълчева поднася цветя пред паметника на капитан Петко войвода