Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседание на Областния съвет по условия на труд се проведе в Областна администрация Сливен

18 декември 2014 15:36,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 779
Заседание на Областния съвет по условия на труд

На 18.12.2014 г. в Областна администрация Сливен се проведе заседание на Областния съвет по условия на труд . Председателят на съвета и заместник областен управител Веска Вълчева приветства присъстващите и изрази своята увереност, че със своята работа съветът и в бъдещата си работа ще допринася за популяризиране на превантивните мерки по безопасност на работното място и ще спомага за подобряване на условията на труд.

Денчо Денчев, главен инспектор от Дирекция „Инспекция по труда“ - Сливен, направи отчет за дейността през второто и третото тримесечие на 2014 г.

По време на извършените проверки през второто тримесечие на 2014 г. Дирекция ”Инспекция по труда” Сливен е приложила общо 2379 принудителни мерки, в т. ч.:

-дадени предписания на основание КТ- 2347 бр.

-спрени машини и съоръжения- 26 бр.

-отстранени от работа работници - 6 - поради липса на правоспособност.

По време на извършените проверки през третото тримесечие на 2014 г. Дирекция ”Инспекция по труда” Сливен е приложила общо 2557 принудителни мерки, в т. ч.:

-дадени предписания на основание КТ- 2531 бр.

-спрени машини и съоръжения- 21 бр.

-отстранени от работа работници - 5 - поради липса на правоспособност.

Особено внимание при извършените проверки през отчетния период служителите на Дирекция „Инспекция по труда” са отделили на законността при осъществяване на трудовите правоотношения – наличието на трудови договори в писмен вид, разпределение на работното време, почивки, отпуски и трудови възнаграждения.

В допълнение Денчев информира за акцентите в програмата на „Инспекция по труда” за 2015 година.

Планирани са проверки в големите строителни фирми с фокус върху обезопасяването на земно-изкопните работи; инспектиране на рискови дейности и на предприятия с високо ниво на трудов травматизъм; предприятия от сферата на производството на облекло, хуманитарно здравеопазване и производството на храни; проверки за спазване на трудовите правоотношения, на работното време и заплащането на труда; спазване на времето за почивка в транспортните фирми; наемане на работа на незаконно пребиваващи чужденци и др.

Членовете на комисията дискутираха областите на труд с повишено ниво на трудови злополуки, финансовите санкции при различните видове нарушения и мерките за спазване на благоприятните условия на труд.

В края на заседанието заместник областният управител Веска Вълчева благодари на присъстващите за ползотворното заседание и им пожела приятно посрещане на предстоящите празници.

Снимки

Заседание на Областния съвет по условия на труд