Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Комисия провери собствеността и състоянието на 13 язовира в област Сливен

13 януари 2015 11:26,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 643
Снимка

На 09.01.2015 г. приключи проверката на язовирите с неустановена собственост, намиращи се на територията на област Сливен.

Областният управител Димитър Сяров назначи специализирана комисия с председател заместник областният управител Камен Костов да извърши проверка на собствеността и техническото състояние на язовирите, включени в списък на МОСВ със съоръжения с неизяснена собственост. Проверката се извърши в периода 06-08.01.2015 г. от експерти от областна администрация Сливен, Басейнова дирекция за управление на водите в Източнобеломорски район – Пловдив - сектор Сливен, „Напоителни системи“ ЕАД - клон Средна Тунджа, ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението“ и общинските администрации, на чиято територия са посочените язовири.

В изпълнение на поставените задачи, комисията направи оглед на 13 язовира на територията на общините Нова Загора, Котел и Твърдица, които съгласно информация от МОСВ са с неизяснена собственост. Целта беше да се установи чия собственост са съответните водни съоръжения, какво е състоянието им и какви мерки трябва да бъдат взети за привеждане на съоръженията във вид, съобразен с нормативните изисквания.

В резултат на проверката комисията установи, че всички посочени в списъка на МОСВ язовири в област Сливен са с изяснена собственост. Предвид направените констатации, комисията предлага посочените в списъка язовири с неизяснена собственост на територията на област Сливен да бъдат заличени.

Докладът от работата на комисията е изпратен на 09.01.2015 г. в МОСВ.

Съгласно Решение на Министерски съвет от 01.12.2014 г. до изясняване на собствеността на 268 язовира на територията на цялата страна, контролът беше възложен на областните управители.

Извършените съгласно това решение проверки са различни от ежегодните, които областните администрации извършват относно проводимостта на речните корита и състоянието на потенциално опасните язовири.