Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Необходимо е повече доверие между съдебните системи на Европейския съюз

21 януари 2015 16:38, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 9 години, брой четения: 1665
Емил Радев

Как един съдия в държава-членка ще може да разчита, че гражданскопроцесуалните права на страните са защитени при съдебни производства в другите държави-членки, особено по въпроси, отнасящи се до връчването на документи, събирането на доказателства и най-добра защита на детето при семейни производства. Този въпрос отправи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев към европейския комисар по правосъдие Вера Юрова по време на заседанието на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент.

 

Въпросът на българският евродепутат беше отправен във връзка с влизането в сила от 10.01.2015 г. на нови правила, според които съдебните решения по граждански и търговски дела ще се признават и изпълняват автоматично в целия ЕС. По този начин се премахва тромавото производство по „екзекватура“. Тази процедура обикновено струва между 2 000 – 3 000 евро в зависимост от държавата-членка, но може да достигне 12 700 евро, ако се включат разноските за адвокатски възнаграждения, превод и съдебните разноски.

 

"Един от основните аспекти за успешното прилагане на този регламент е взаимното доверие между съдебните системи на държавите-членки", отбеляза Емил Радев. Той призова за прилагането на минимални процесуални стандарти, които да подобрят доверието в съдебните органи и да улеснят прилагането на регламента.

"Изпълнението на Брюксел I е изключително важно, защото дава правна сигурност в областта на съдебната юрисдикция. Чрез успешното прилагане на регламента, ние ще постигнем изграждането на това доверие", заяви в отговор европейският комисар по правосъдие. Вера Юрова добави, че напълно е съгласна, че минималните процесуални стандарти са абсолютно необходими, най-вече за да се гарантират правата на децата.

"Ние трябва да подкрепим нашите съдебни системи, те трябва да работят заедно. Само така ще допринесат за по-голяма правна сигурност в правораздаването", коментира в отговор Емил Радев от ГЕРБ.