Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се първото заседание на Съвета по регионална политика

27 януари 2015 12:52,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 619
Снимка

На 26.01.2015 г. областният управител Димитър Сяров участва в първото заседание на Съвета по регионална политика към министъра на регионалното развитие и благоустройството. Той е учреден по инициатива на министър Лиляна Павлова и НСОРБ. Г-н Сяров, в качеството му на председател на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район /РСР на ЮИР/, е определен за член на съвета.

При откриването регионалният министър подчерта, че Съветът по регионална политика ще подготвя и приема адекватни решения за прилагане на целенасочена и ефективна политика за развитие на регионите. Това може да стане единствено в партньорство между централната власт, органите на местното самоуправление и НПО. С помощта на съвета ще бъдат разработени стратегически документи и работещ механизъм, който да доведе до реални резултати.

Министър Павлова отбеляза още, че държавният бюджет и фондовете на ЕС до 2020 г. ще са основа за финансиране на целите, но средствата не са достатъчни за решаване на всички проблеми. В тази връзка от ключово значение е разработването на нови финансови инструменти за привличане на външни инвестиции. Възможности в тази връзка дават „Планът Юнкер“ и инструментът „Свързана Европа“. Според министъра създаването на специални фондове ще подпомогне привличането на частни инвестиции в областта на пътната инфраструктура и водоснабдяването. Подобни финансови инструменти могат да работят във всички сфери на развитие, където да се акумулират средства от различни източници. Тя обърна внимание, че ключовите въпроси за привличането на инвеститори са добрата инфраструктура и подготвените кадри. Много инвеститори се отказват заради липсата на инфраструктура и образовани кадри за икономиката и индустрията. Според г-жа Павлова това поставя острата нужда от адаптиране на образователната ни система към подготовката на определен тип кадри, както и определяне на приоритетите в областта на икономиката – високи технологии или друг тип индустрия.

В рамките на заседанието бяха представени последващите оценки за изпълнението на регионалните планове за развитие на районите от ниво 2 за периода 2007 - 2013 г. Участниците бяха запознати актуализиран социално-икономически анализ за нуждите на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“, както и със състоянието и готовността на оперативните програми, включително Програмата за развитие на селските райони, и програмите за Европейско териториално сътрудничество, съфинансирани от ЕСИФ за периода 2014 - 2020 г.

Съветът ще функционира като експертно консултативно звено и включва областни управители, кметове на общини от второ ниво, експерти от НСОРБ, министерства, президентството, работодателски и бизнес организации, НПО-сектора и др. Съветът е председателстван от Иван Аспарухов – заместник министър на РРБ.