Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заместник областните управители присъстваха на тържествен водосвет за освещаване на бойните знамена

06 януари 2010 13:17,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1256
тържествен водосвет

На 6.01.2009 г. от 11.00 часа на пл.”Хаджи Димитър” се проведе тържествен водосвет за освещаване на бойни знамена.

По стар български обичай на 6-ти януари “Богоявление” българската православна църква благославя армията и нейните бойни знамена и флагове.

На тържествената церемония присъстваха: г-ца Десислава Танева - народен представител; г-н Пейчо Пейчев и г-н Христо Карабекиров – заместник областни управители на Област Сливен; г-жа Мария Григорова-Председател на Общински съвет; г-н Йордан Лечков-кмет на Община Сливен; г-жа Петя Руменова-гл.секретар на Община Сливен; г-жа Дора Ескидарова началник отдел Култура в община Сливен; представители на Областната администрация, общински съветници, служители на Община Сливен; Ръководството на Областната и Общинска организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, г-жа Лиляна Цонкова Началник на Военен клуб Сливен, членове на патриотични организации и граждани.

В ритуала участваха командния и личния състав на Центъра за подготовка на танкови подразделения в Сливен с командир полковник Николай СПИРОВ.

За здраве и успех с осветена вода бяха поръсени, знамето, оръжието войниците, сержантите, офицерите и всички присъстващи.

Тържественият водосвет извърши отец Павел от Катедралния храм „Св.Димитър”.

За първи път водосвет е отслужен по времето на цар Симеон 1-ви преди битката при Ахелой през 917 г. Тогава огромните за времето си българска и византийска армия се сблъскват в легендарно сражение, завършило с победа за българите. След освобождението през 1878 г. тази традиция е възстановена и продължава до 1946-та. След демократичните промени за първи път богоявленски водосвет се извършва през 1993 г. От тогава до днес, всяка година почитаме паметта на героите и изправяме снага пред бойните знамена Няма военнослужещ, който да не е възпитан в благоговение пред знамето като пред светиня.Знамето свещена хоругва, бойна светиня която съединява около себе си мъжеството, храбростта, героизма и бойното майсторство на българските войни. Нашата свобода и националното ни единение не са ни дадени даром, те са извоювани с цената на саможертвата на хиляди български воини.. Историците не рядко отбелязват, че няма българско знаме, което да е пленено на бойното поле. Българската армия и днес остава символ на сила и патриотизъм, на морал и почтеност. Богоявленския водосвет е водосвет за Победа !

Снимки

тържествен водосветтържествен водосвет