Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заместник областните управители бяха гости при откриването на изложба на Художествена галерия „Димитър Добрович”

25 февруари 2015 15:25,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 837
Керамични експонати от сбирката

На 24.02.2015 г. в къща "Миркович" бе открита изложба с произведения на Стефан Пейчев и съпругата му Иванка Пейчева. Проявата е част от дейностите по отбелязване на 110 години Художествена галерия „ Димитър Добрович”-Сливен.

В присъствието на заместник областните управители Веска Вълчева и Камен Костов, кмета на Община Сливен инж. Кольо Милев, ценители и близки на творците, директорът на галерията – Даниела Ненчева приветства дъщерята на авторите – Илияна Симеонова. От името на областния управител Димитър Сяров, неговият заместник Камен Костов подари на г-жа Симеонова красив букет в знак на признателност към творбите на нейните родители и към нейната щедрост да дари на галерията тази ценна сбирка.

Дарените експонати представляват колекция от керамични пластики, релефи, документални материали на реализирани паметници в страната, рисунки и етюди от обучението на Стефан Пейчев в Италия.

Авторът, който е роден в Сливен, е автор на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, паметниците на Добри Желязков и митрополит Гервасий в Сливен, на възрожденците в Котел, на Ботевата чета в Козлодуй и др. Носител е на наградата за литература и изкуство "Добри Чинтулов" за 1973 г. Учи скулптура в София, а през далечната 1921 г. прави първата си самостоятелна изложба – в читалище „Зора”.

Счита се, че съпругата на Пейчев е с особени заслуги за професионалното му израстване. Тя е била художник-керамик, специализирала е в Италия.

Снимки

Заместник областните управители бяха гости на откриването на изложба  на Художествена галерия „Димитър Добрович”Заместник областните управители бяха гости на откриването на изложба  на Художествена галерия „Димитър Добрович”Заместник областните управители бяха гости на откриването на изложба  на Художествена галерия „Димитър Добрович”Релеф на Пенчо Славейков, изработен от Стефан Пейчев