Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областната епизоотична комисия прие превантивни мерки срещу заболяването туларемия

27 февруари 2015 15:37,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 618
Областната епизоотична комисия прие превантивни мерки срещу заболяването туларемия

На 27.02.2015 г. в Областна администрация Сливен се проведе заседание на Областната епизоотична комисия.

Заместник областният управител Камен Костов, откри заседанието, което бе свикано във връзка с регистрираните вече 14 случая на заболяването туларемия в различни областни на страната от началото на 2015 година. На заседанието бяха обсъдени спецификата на заболяването, обстановката и мерките за действие при евентуално откриване на случаи на туларемия в област Сливен.

Туларемията е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерии с много висока устойчивост: в почва – повече от 4 месеца, в замразено месо – 93 дни, в солено месо – 30 дни, в мляко – 104 дни, в хляб – 14 дни, в ларвите на кърлежите – до 8 месеца. Пряката слънчева светлина убива тези бактерии за 20 мин, температура от 60 градуса по Целзий – за 5 минути, дезинфектанти – също за няколко минути.

В естествени условия туларемията е инфекция на дивите животни. Първостепенно значение като източник и резервоар на инфекцията в природата имат мишевидните гризачи (полски и домашни мишки, воден плъх) и зайците. От тях заболяването може да засегне човека по:

-контактно-битов път проникване на заразата през кожата и лигавиците при пряк контакт с гризачи, зайци и др.; при ловуване дране на кожи, клане на животни, одраскване, порязване, замърсяване с кръв от болно животно;

-кръвен път – ухапване от кърлежи, по-рядко комари или други членестоноги;

-хранителен път – чрез заразена храна и вода, при попадане върху тях на урина и фекалии на болни животни, при консумация на месо от болни животни;

-въздушно-прахов път – вдишване на заразен прах при обработване на кожи и различни селскостопански дейности.

Болният човек не е източник на зараза.

Инкубационният (скрит) период е между 3 и 30 дни. Болестта най-често започва с треска, главоболие, обща отпадналост, болки в мускулите на цялото тяло, висока температура (до 39-40 градуса по Целзий). Следва развитие на разнообразни клинични форми със засягане на лимфните възли в различни органи и системи. Лечението на заболелите следва да се провежда в Инфекциозно отделение.

Основните предпазни мерки са:

– Да не се допускат плъхове в жилищните и производствените сгради и съоръжения;

– Да се осигури плъхонепроницаемост в помещенията за съхранение на хранителни продукти и питейна вода;

– Да се избягва пиене на вода от непроверени източници;

– Да се измиват обилно плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид;

– Да се прави оглед на тялото за кърлежи след пребиваване на открито;

– Да се използват лични предпазни средства при обработка на кожа или пряк контакт с диви или домашни животни и замърсени от тях повърхности.

 

Със заповед на Областния управител, във връзка с превенцията на населението в област Сливен, следва:

– Незабавно да се свикат общинските епизоотични комисии в общините Нова Загора, Котел, Твърдица и Сливен, за набелязване на конкретни мерки за предотвратяване появата и разпространението на заболяването туларемия на територията на областта.

– Директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ) Сливен да създаде организация за запознаване на лечебните заведения в областта с проблема и насочване на вниманието им към възможността за възникване на туларемия в област Сливен.

– Ръководителят на Ловно-рибарски съюз Сливен да информира ловците за основните мерки за предпазване от туларемия чрез предоставен от РЗИ Сливен и Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Сливен информационен материал.

– Директорите на РЗИ Сливен и ОДБХ Сливен при възникване на туларемия на територията на областта да организират съвместно епидемиологично и епизоотологично проучване и предприемане на противоепидемични мерки.

– Кметовете на общини Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица да предприемат мерки за стриктно извършване на дератизационни и дезинсекционни дейности на територията на съответната община.

Снимки

Областната епизоотична комисия прие превантивни мерки срещу заболяването туларемия