Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Димитър Сяров участва в международна конференция за услугите във водния сектор

11 май 2015 14:58,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 632
Снимка

На 07-08.05.2015 г. областният управител Димитър Сяров участва в Дунавската конференция за водата на тема „Услуги във водния сектор: Състоянието на сектора“. Той получи покана в качеството си на председател на Асоциацията по ВиК в Сливен. Международният форум се проведе във Виена и беше организиран от Водната програма за Дунавския басейн (Международна асоциация за водоснабдяване в басейна на река Дунав и Световната банка), съвместно с Отворен регионален фонд за Югоизточна Европа с финансиране от австрийското, немското и швейцарското правителства.

Конференцията събра на едно място повече от 150 представители на ръководствата на ВиК-отрасъла от 15 страни. Те обсъдиха състоянието на сектора за питейни и отпадни води в района на река Дунав. Технически делегации от ресорните министерства, регулаторни агенции, ВиК-асоциации, общински сдружения, ВиК-дружества и дружества за комунални услуги, както и общински служители споделиха мнения, обмениха добри практики и проведоха дебати в опит да развият обща визия и разбиране на основните политики, стратегии, концепции и практики за подобряване на регионалното сътрудничество и услугите във водния сектор.

Представители на Световната банка направиха презентация на доклада „Състоянието на сектора“ – анализ на напредъка и предизвикателствата при предоставянето на устойчиви ВиК-услуги. Документът цели да представи политиките при предоставянето на услуги в сектора и постигнатите резултати в 16 страни от Дунавския район. Бяха представени още регламентацията на ЕС в областта на водния сектор, развитието и управлението на активите, обществените поръчки, каква е ролята на националните и местните власти за подобряване на ВиК и комуналните услуги. Дискутирани бяха теми като изграждането на капацитет, обучението и координирането на отговорните институции, финансирането на сектора като инструмент за устойчиво управление и др.