Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Димитър Сяров участва в международна конференция за услугите във водния сектор

11 май 2015 14:58,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 663
Снимка

На 07-08.05.2015 г. областният управител Димитър Сяров участва в Дунавската конференция за водата на тема „Услуги във водния сектор: Състоянието на сектора“. Той получи покана в качеството си на председател на Асоциацията по ВиК в Сливен. Международният форум се проведе във Виена и беше организиран от Водната програма за Дунавския басейн (Международна асоциация за водоснабдяване в басейна на река Дунав и Световната банка), съвместно с Отворен регионален фонд за Югоизточна Европа с финансиране от австрийското, немското и швейцарското правителства.

Конференцията събра на едно място повече от 150 представители на ръководствата на ВиК-отрасъла от 15 страни. Те обсъдиха състоянието на сектора за питейни и отпадни води в района на река Дунав. Технически делегации от ресорните министерства, регулаторни агенции, ВиК-асоциации, общински сдружения, ВиК-дружества и дружества за комунални услуги, както и общински служители споделиха мнения, обмениха добри практики и проведоха дебати в опит да развият обща визия и разбиране на основните политики, стратегии, концепции и практики за подобряване на регионалното сътрудничество и услугите във водния сектор.

Представители на Световната банка направиха презентация на доклада „Състоянието на сектора“ – анализ на напредъка и предизвикателствата при предоставянето на устойчиви ВиК-услуги. Документът цели да представи политиките при предоставянето на услуги в сектора и постигнатите резултати в 16 страни от Дунавския район. Бяха представени още регламентацията на ЕС в областта на водния сектор, развитието и управлението на активите, обществените поръчки, каква е ролята на националните и местните власти за подобряване на ВиК и комуналните услуги. Дискутирани бяха теми като изграждането на капацитет, обучението и координирането на отговорните институции, финансирането на сектора като инструмент за устойчиво управление и др.