Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Европарламентът подкрепи декларацията със съавтор Мария Габриел за учредяване на Европейска година за борба с насилието срещу жените

13 май 2015 16:47, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 8 години, брой четения: 1541
---

Усилията на Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП, и нейни колеги от няколко политически групи за учредяване на 2016 година за Европейска година за борба с насилието срещу жените, се увенчаха с успех. Писмената декларация, която те изготвиха и представиха пред Европейския парламент, събра необходимия брой подписи като подкрепа и така се превърна в първата декларация от 2013 г., която преминава прага за приемане.

 

„Щастлива съм от широката подкрепа, която получи декларацията от членовете на Европейския парламент и благодаря от сърце на всички колеги, които я подписаха. Тази декларация е в името на всички пострадали жени - всяка трета жена в ЕС е жертва на сексуално и/или физическо насилие. Насилието над жени е основна пречка пред равенството между половете и е едно от най-широко разпространените нарушения на правата на човека, което не познава географски, финансови, културни или социални бариери. Ето защо с тази декларация искаме да привлечем вниманието и на институции, и на граждани, върху сериозността на проблема”, коментира Мария Габриел.

 

Целта на декларацията е с обявяването на 2016 година за Европейска година за борба с насилието срещу жените да се повиши информираността и чувствителността на обществото по този проблем и да се насърчи промяната на социалните норми и нагласи. В текста се отбелязва, че насилието срещу жени обхваща престъпления, които засягат в непропорционално по-голяма степен жени, като например сексуално нападение, сексуален тормоз, изнасилване, преследване и домашно насилие, и представлява нарушение на основните права на жените по отношение на достойнството, равенството и достъпа до правосъдие.

 

Декларацията беше отворена за подписване от членовете на Европейския парламент три месеца - от 9 февруари до 9 май. След като събра необходимия брой подписи, тя ще бъде представена на председателя на Европейския парламент, а след това адресирана до Европейската комисия, която ще разполага с три месеца за мотивиран отговор относно решението й да обяви или не 2016 година за Европейска година за борба с насилието срещу жените.