Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ОБЛАСТНИЯТ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА ОБЛАСТ СЛИВЕН ПРОВЕДЕ ЗАСЕДАНИЕ

21 май 2015 16:04,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 662
Заседание на ОКС

Заседание на Областен съвет за координиране изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги /Областен координационен съвет/ се проведе на 21 май 2015 в Областна администрация Сливен. Под председателството на заместник областния управител Веска Вълчева, и в присъствието на членовете на Областния координационен съвет и на Звеното за мониторинг и оценка, заседанието протече при следния дневен ред:

1. Представяне и приемане на Доклад за дейността на Областния координационен съвет през 2014 г. и Индикативна програма за дейността му за 2015 г.

2. Приемане на годишен мониторингов доклад за 2014 г. за изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги.

3. Представяне на Анализ на качеството на социалните услуги за възрастни в област Сливен, изготвен в рамките на Проект „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище”.

4. Представяне на информация за Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Осигуряване на топъл обяд”.

5. Обсъждане на предстоящия процес на изготвяне на Областна стратегия за развитие на социалните услуги за периода 2016 – 2020 г.

Г-жа Вълчева разясни, че една от основните цели на настоящото заседание е да бъде поставено началото на процеса на областно планиране на социалните услуги за петгодишния период 2016 – 2020 г.

Това е важна и отговорна задача, в резултат на която до месец декември 2015 г. трябва да бъдат разработени областна и общински стратегии за развитие на социалните услуги за периода 2016-2020 г.

Ролята на Областната стратегия за развитие на социалните услуги е да определи рамката за провеждане на политиката на правителството в сферата на социалните услуги на територията на областта ни. Тя ще послужи за насочване, обединяване и концентриране на наличните ресурси в приоритетните за областта направления, както и за търсене и привличане на външни ресурси за развитие на социалните услуги на територията на областта, каза още Г-жа Вълчева.

Бяха приети Докладът от дейността за 2014 г. и Индикативната програма за 2015 г., след което се обсъди и направеният Анализ на качеството на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания в област Сливен, изготвен в рамките на Проект „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище”. В дискусията взе отношение и заместник областният управител Камен Костов. Стана ясно, че разкриването на социални услуги за възрастни хора (бяха посочени групите на хора с деменция и с различни физически увреждания) е от особена важност за повишаването на качеството на живот на голяма част от гражданите в област Сливен.

Г-жа Стефка Табакова – регионален координатор на Агенция „Социално подпомагане”, представи услугата „Осигуряване на топъл обяд”, която вече е представена на общините. Г-жа Табакова прикани представителите на общините да бъдат активни в развиването на тази услуга по населените места, където е допустимо и необходимо.

По т. 5 от дневния ред – „Обсъждане на предстоящия процес на изготвяне на Областна стратегия за развитие на социалните услуги за периода 2016 – 2020 г.”, г-жа Вълчева разясни:

„Както всички знаете съгласно изискванията на Закона за социално подпомагане и Правилника за неговото прилагане, през 2010 г. областният управител е организирал разработване на Областна стратегия за развитие на социалните услуги за периода от началото на 2011 г. до края на 2015 г.

Процесът на областно планиране е осъществен с подкрепата и по методика предложена от УНИЦЕФ и с участието на широк кръг заинтересовани страни от областта, включително и с участието на голяма част от тук присъстващите.

До края на настоящата година областният управител следва да организира разработването на Областна стратегия за развитие на социалните услуги за следващия петгодишен период 2016 – 2020 г., като с днешното заседание ще поставим началото на работата в тази насока.

Именно обсъждане на процеса на областно планиране на социалните услуги за следващия петгодишен период 2016 – 2020 г. е една от основните теми на настоящото заседание.

Заседанието на Областния координационен съвет е добра възможност за такова обсъждане, тъй като основна част от заинтересованите организации, имащи отношение към развитието на социалните услуги, са участници в дейността на съвета.

Съгласно чл. 36а, ал. 1 на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане: „Областният управител организира разработването на стратегия за развитие на социалните услуги на областно ниво въз основа на анализ на потребностите от социални услуги във всяка община на територията на областта.”

Анализът на потребностите от социални услуги във всяка община се разработва от съответните общини с участието на дирекциите "Социално подпомагане" и обществените съвети и се приема от общинския съвет по предложение на кмета на общината.

След изготвяне на общинските анализи се изготвя Областен анализ на потребностите от социални услуги, който е част стратегията за развитие на социалните услуги.

Съгласно чл. 36а, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане при разработването на стратегията за развитие на социалните услуги на областно ниво областният управител следва да осигури участието на представители на: всяка община на територията на областта, регионалната дирекция за социално подпомагане, регионалния инспекторат по образованието, регионалната здравна инспекция, регионалната служба по заетостта, юридически лица с нестопанска цел, работещи в областта на социалните услуги, и други заинтересувани органи, лица и организации, имащи отношение към развитието на социалните услуги.”

След днешното заседание ще бъде изпратено писмо до кметовете на общини относно стартирането процеса на планиране на социалните услуги и изискването да бъдат изготвени анализи на потребностите от социални услуги във всяка община.

Заседанието протече с активен и ползотворен диалог между участниците и завърши с препоръка към общините за започване работа в тази насока, тъй като общинските анализи са широкообхватни документи и са важна и основна част от планирането на социалните услуги на общинско и областно ниво.

Г-жа Вълчева прикани представителите на другите институции и организации към активно съдействие при събирането на данни и информация, необходими за изготвяне на анализите, както и при осъществяване на целия процес на планиране.

Снимки

Заседание на ОКСЗаседание на ОКСЗаседание на ОКСЗаседание на ОКС