Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Паметна плоча на поетесата Станка Пенчева и художникът-график Георги Пенчев бе поставена на родната им къща

27 май 2015 15:10,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 909
Възпоменателно събитие Станка и Георги Пенчеви

На 27 май 2015 г. възпоменателно събитие събра на ъгъла на ул. „Йордан Кювлиев” и ул. „Мишо Тодоров” граждани и близки на поетесата Станка Пенчева и нейния брат – художникът-график Георги Пенчев. С финансовата подкрепа на ученици от Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” с класен ръководител г-жа Дочка Петрова, както и със спомоществователството на културни институции, граждански и политически организации, бе изработена паметна плоча на видните сливенци, оставили богато наследство за града и страната си.

Откриването на паметната плоча съвпада с навършването на 1 година от смъртта на Георги и Станка Пенчеви, починали съответно на 26 и 27 май 2014 г. в София. Монументът, който е дело на скулпторa Николай Султанов, бе открит от дъщерята на Станка Пенчева – Радина Цачева и от директорa на хуманитарната гимназия – Жельо Радев.

Пред паметта на двамата сливенски творци се поклониха също заместник областният управител Веска Вълчева и заместник-кметът на община Сливен Иван Петров.

Снимки

г-жа Дочка Петрова разказва за дейностите по инициативатаВъзпоменателно събитие Станка и Георги ПенчевиЗаместник областният управител Веска Вълчева поднася цветя пред паметната плочаскулпторът Николай СултатовВъзпоменателно събитие Станка и Георги Пенчеви