Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министерството на образованието и науката представи ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ пред широката общественост

28 май 2015 10:12,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 674
Снимка

На 26.05.2015 г. областният управител Димитър Сяров взе участие в информационно събитие, организирано от Министерство на образованието и науката за старта на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г. (ОПНОИР).

В присъствието на представители на Европейската комисия, членове на Комитета за наблюдение на ОПНОИР, социални партньори, ректори на висши учебни заведения, ръководители на управляващи органи на оперативни програми и стотица граждани министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев откри мероприятието. То се състоя на сцената на Летния театър в Борисова градина в София.

Министър Танев благодари за конструктивната подкрепа на всичките над 100 организации, социални партньори, представители на различни ведомства, студентски и младежки организации и граждани, които дадоха повече от 1000 становища, коментари и позиции по програмата.

Той запозна накратко присъстващите с основните възможности, които ОПНОИР предоставя за финансиране през програмен период 2014 - 2020 г.

Общият бюджет на ОП НОИР възлиза на 1.37 млрд. лв., разпределени в четири приоритетни оси:

- научни изследвания и технологично развитие;

- образование и учене през целия живот;

- образователна среда за активно социално приобщаване;

- техническа помощ.

Целта на тези оси е да осигурят подкрепа за научни изследвания и технологична модернизация на изследователската инфраструктура, подпомагане връзката на висшето и училищното образование с пазара на труда, на образователната интеграция и ученето през целия живот.

Събитието продължи с богата концертна програма, включваща изяви на талантливи ученически състави от цялата страна, участвали активно в клубове по проект „УСПЕХ“. На информационните табла и в шатрите, построени около сцената, ученици представяха постигнатите резултати и демонстрираха добри практики от проекти, изпълнявани от Министерството на образованието и науката в рамките на предишния програмен период 2007-2013 г. като междинно звено по приоритетни оси 3 и 4 на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.