Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се заседание за учредяване на Областен координационен механизъм по деинституционализация

04 юни 2015 15:26,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 552
ОКМД

На 04 юни 2015 г. в Областна администрация Сливен се проведе работна среща, на която бе сформиран Областен координационен механизъм по деинституционализация.

По инициатива на неправителствената организация „Надежда и домове за децата“ с изпълнителен директор Георги Симеонов, чиято идея бе подкрепена от областния управител Димитър Сяров, на срещата бе подписан Меморандум за сътрудничество за прилагане на Координационния механизъм като инструмент за междуинституционална работа и взаимодействие между всички участници в процеса на деинституционализация.

Георги Симеонов информира присъстващите за основните дейности на организацията – тя фокусира своята работа в подкрепа на децата от възрастовата група 0 – 3 години и техните семейства, защото изоставянето на бебета води след себе си травми, които остават за цял живот и пречат на тези деца да израснат като пълноценни възрастни хора.

Областният управител изрази увереността си, че това сътрудничество между всички представители на институции и организации, присъстващи на срещата, ще има положителен принос в насока превенция на изоставянето на деца.

„Изоставянето на деца у нас продължава да е тревожна практика и е важно да се работи координирано за решаване на проблемите в тази насока. Заседанието днес ще постави началото на дейността на Областния координационен механизъм по деинституционализация (ОКМД) в област Сливен, който се създава с цел да осигури ефективна координация и взаимодействие при изпълнение на политики за деинституционализация. Чрез въвеждането му ще се решават конкретни казуси на семейства и деца в риск, ще се търсят възможно най-адекватните решения, спрямо нуждите и потребностите им“, поясни Димитър Сяров.

Г-н Симеонов представи информация за ползите от функционирането и практическото приложение на Областния координационен механизъм по деинституционализация, след което бе приет Правилник за организацията и дейността на Областния координационен механизъм по деинституционализация за област Сливен.

Съставът на ОКМД е определен със заповед на Областния управител и влкючва представители на следните институции: общини на територията на област Сливен, Окръжен съд – Сливен и районните съдилища на територията на областта, Окръжна прокуратура - Сливен и районните прокуратури на територията на областта Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Сливен, Регионална здравна инспекция Сливен, Областна дирекция на МВР Сливен, Дирекции „Социално подпомагане“ – Отдели „Закрила на детето” в област Сливен, Регионален инспекторат по образованието - Сливен, неправителствени организации, болници (в които има родилни отделения) и неправителствени организации.

Структурата на Областния координационен механизъм по деинституционализация включва постоянни и асоциирани членове. Председател е областният управител, а заместник-председател – ресорният заместник областен управител Веска Вълчева.

Снимки

ОКМДОКМД