Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Тимерманс към Борисов: В Брюксел се вижда, че имате политическа воля

04 юни 2015 17:24, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 8 години, брой четения: 1544
---

Темата за съдебната реформа в България и за мерките, предприети от институциите за нейната необратимост, бяха в основата на работната среща на министър-председателя Бойко Борисов с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Срещата се състоя във Варна и в нея участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на правосъдието Христо Иванов.

Премиерът Борисов посочи, че Стратегията за съдебната реформа, предложена от правителството, беше приета с широко мнозинство от парламента.

По думите му, това показва волята на политическите сили за постигане на устойчива промяна в област, която и българските граждани, и партньорите от ЕС, и инвеститорите смятат за неотговаряща на степента на демократично развитие на България. Борисов припомни, че преди дни в Народното събрание беше внесен и законопроект за промени в Конституцията, чиято цел е да гарантира необратимостта на реформите.

Според министър-председателя, желанието за промяна в съдебната система е видимо и сред представителите на съдебната власт и правителството работи в координация с тях по специализираното законодателство. Като конкретен пример той даде приетите изменения в НПК, предложени от главния прокурор, с които се предотвратява възможността подсъдими да се укрият от правосъдието.

Борисов информира Франс Тимерманс, че от два месеца работи специализирано звено между Прокуратурата, ДАНС и МВР за разследване на престъпления, извършени от лица, заемащи висши държавни длъжности. Разработени са и законопроекти за единния антикорупционен орган и за промени в Закона за съдебната власт, които са в процес на обществено обсъждане.

„В Брюксел се вижда, че имате политическа воля, вижда се вече, че задвижвате системата. Вървите в правилната посока, правите правилните стъпки за постигане на стабилност, с правилния екип и сте правилното правителство”, беше оценката на първия заместник-председател на ЕК Тимерманс. „Съзнаваме колко е труден балансът в това да запазите независимостта на съдебната система и в същото време да изкорените корупцията в нея”, каза той.

Министър-председателят Борисов отбеляза и приетата от кабинета нова антикорупционна стратегия, както и определянето на вицепремиер за национален координатор по антикорупционни политики. Той добави, че е създаден Национален съвет за разработването и изпълнението на политики в областта на превенцията и противодействието на корупцията, към който ще действа и Граждански съвет за контрол с членове от неправителствени организации, бизнеса и независими експерти с доказан опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Имаме политическа воля за борба с корупцията и резултатите от нея са видими – предприетите от началото на годината мерки срещу сивия сектор и повишеното доверие от страна на европейските партньори, доведоха до 2,125 млрд. лв. повече в държавния бюджет, посочи Борисов.

Политиката на правителството е балансирана, с приоритет на върховенството на закона, категоричен беше министър-председателят. Той подчерта резултатите, които вече са налице по отношение на усвояването на европейските фондове. Премиерът припомни, че правителството завари спрени еврофондове и само за няколко месеца с целенасочена работа успя да навакса изгубеното време. Борисов изрази увереност, че ако кабинетът продължи да работи с ускорени темпове, до края на 2015 г. ще бъдат усвоени поне 90% от еврофондовете за първия за страната ни програмен период.

При посещението на Тимерманс във Варна премиерът Борисов му показа обекти, възстановявани с европейски средства.

"Труд"