Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Над 81% е усвояемостта на средствата по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

08 юни 2015 09:54,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 632
Снимка

Това стана ясно по време на XVI-то заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. (ОПРР). То се проведе на 05.06.2015 г. в София и на него присъства областният управител Димитър Сяров в качеството му на член на комитета.

Заседанието беше открито от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По думите й към момента се отчита 81% напредък на усвояемост на средствата по ОПРР 2007-2013 г.

На събитието присъстваха Борислава Уудфорд – програмен мениджър ОПРР в ГД „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия и Владислав Пискорц – началник-отдел „България – присъединяване и преговори“ в същата дирекция, заместник-министърът на регионалното развитие и ръководител на УО на ОППР Деница Николова, представители на министерства, НСОРБ и др.

Министър Павлова отбеляза, че настоящата година е ключова, както за приключване на проектите от миналия програмен период, така и за успешния старт на новия до 2020 г.

Инвестициите по ОПРР в изминалите 7 години са на стойност над 3,1 млрд.лв. Обновени са над 1000 училища и детски градини, 100 туристически обекти са реставрирани и социализирани за посещения, рехабилитирани са над 1000 км пътища от II и III клас. 86 български града са с обновен облик и модерна градска среда, благодарение на програмата.

Министър Павлова призова бенефициентите да работят с ускорено темпо, за да може до края на годината да завършат в максимална степен проектите от предишния програмен период, като не допускат никакъв компромис с качеството, защото лошото изпълнение води до финансови корекции. Министърът увери, че проектите, които не приключат до края на годината ще могат да бъдат завършени през 2016 г. със средства на бенефициента.

Тя подчерта, че към днешна дата има 32 рискови проекта по ОПРР: проектите за интегриран градски транспорт, в сектор здравеопазване и някои проекти за туристически атракции, при които част от обектите трябва да бъдат довършени. Причината те да бъдат в графата „рискови“, е че част от тяхното изпълнение започна по-късно заради обжалвания, както в областта на строителството, така и при доставката на техника. За да могат да се изпълнят, е дадена възможност бенефициентите да си осигурят дългосрочно, нисколихвено кредитиране от фонд ФЛАГ. Павлова добави, че от 3,131 млрд. лв. инвестиции по ОПРР под риск от загуба са около 66 млн. лв.

За да се минимализира риска от загуба на средства бе взето решение да се финансират допълнително резервни проекти за 120 млн. лв. Те са разделени в три групи. Първата касае 25 проекта на 25 общини за 58 млн. лв. – резервни компоненти в проектите за градска среда, които общините и в момента реализират. Това са Варна, Велико Търново, Габрово, Гоце Делчев, Добрич, Дупница, Казанлък, Кърджали, Перник, Петрич, Карлово, Силистра, Смолян, Шумен, Сливен, Велинград, Ловеч, Панагюрище, Стара Загора, Шумен, Ямбол, Столична община, Пловдив, Русе и Плевен. Условията са тези общини да представят договор с избран изпълнител, и да се включва възможност, че евентуално дейности по този проект може да се реализира до декември тази година.

Във втората група резервни проекти е този за интегриран градски транспорт на община Стара Загора за доставка на 55 екоавтобуси, за около 30 млн.лв.

Министерство на здравеопазването, като бенефициент също ще получи 19,9 млн.лв. за закупуване на допълнителна техника и апаратура, включително доставка и монтаж на „Кибернож“, с което се попълва целият спектър за лечение на онкозаболявания.

Следващият пакет проекти са за социална жилищна политика на стойност 10,3 млн.лв. Те също трябва да бъдат реализирани до декември тази година.

Министър Лиляна Павлова бе категорична, че има достатъчен финансов ресурс и за реализацията на Северната скоростна тангента, която се финансира по ОПРР на стойност 220 млн.лв.

На заседанието стана ясно още, че новата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. вече е в процедура и чисто технологично остава време за нейното окончателно одобрение до седмици. Бюджетът на програмата е малко над 3 млрд. лв.