Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Мария Белова, ГЕРБ: Промените в Закона за горите ще доведат до ефективен контрол в сектора

10 юни 2015 16:43, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 8 години, брой четения: 1906
Мария Белова

Промените в Закона за горите имат за цел въвеждане на ефективен контрол в сектора. Това заяви за Канал 6 народният представител и член на Парламентарната комисия по земеделие и храни Мария Белова. Според нея основните промени могат да се разделят в три групи – разработване на областни горски планове, забрана на сеч в тъмната част на денонощието и въвеждане на системи за наблюдение в транспортните средства и обектите, в които се съхранява и преработва дървесина. Днес законът беше одобрен на първо четене от Народното събрание.

„Много е важно изработването на областни горски планове за залесяване и сеч, тъй като сме свидетели на безконтролно изсичане и целта е ефективен и качествен контрол за опазване на гората. Забраната на сеч по време на тъмната част на денонощието е на база статистиката, че основните злоупотреби се извършват през нощта. Предлага се и монтиране на GPS устройства в превозните средства, транспортиращи дървесина, както и на обектите, в които се съхранява и преработва дървесина. Говорим за коренна промяна в сектор гори и въвеждане на ефективен контрол”, каза Мария Белова. Тя подчерта, че ще има промяна и по отношение компетенцията и правомощията, които имат проверяващите органи, като кадрите ще бъдат назначавани след полагане на изпит.

Народният представител смята, че след приемането на промените в закона се обезсмисля въведения мораториум върху износа на дървесина. С оглед на това, той ще отпадне след приемането на промените в закона на второ четене, като очакванията са гласуването да бъде включено в програмата на НС следващата седмица.

Мария Белова коментира и новите промени в Закона за собствеността и опазването на земеделски земи, които се отнасят до дългосрочните договори за наем на пасища, мери и ливади. Новите предложения имат за цел лицата, които са наели площите и нямат животни, в срок до февруари 2016 година да се снабдят с брой животни, отговарящи на площите, които са наели.