Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва в среща на дунавските страни „Устойчив туризъм чрез сътрудничество с европейски фондове и инвестиции“

09 юни 2015 17:17,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 591
Снимка

На 08.06.2015 г. областният управител Димитър Сяров участва в срещата на дунавските страни „Устойчив туризъм чрез сътрудничество с европейски фондове и инвестиции“. Форумът се проведе в София и бе организира от Министерство на туризма. Присъстваха Талеб Рифай - генерален секретар на Световната организация по туризъм (СОТ), вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на икономиката Божидар Лукарски, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, генералните директори от Европейската комисия Валтер Дефаа и Даниел Кайеха, представители на централната власт в държави от Дунавския регион, местната власт, академичната общност, туристическия бранш и др.

Срещата бе открита от министъра на туризма Николина Ангелкова, която каза, че туризмът е основен стълб в икономиките на страните от Дунавския регион. През миналата година те са посетени от над 120 млн. туристи, а приходите от тях са над 70 млрд. евро. Тя поясни, че общият бюджет на ЕС е разделен в три големи групи – 33% от него, или над 325 млрд. евро, са предназначени за политика за сближаване, 4%, или около 40 млрд. евро – за Механизма за свързване на Европа, а 63%, или близо 650 млрд. евро – за други политики. „Надявам се съвместно със съседните ни страни да успеем да се възползваме ефективно и от финансирането по програмите за Тансгранично сътрудничество. Заедно с Румъния можем да разчитаме на близо 260 млн. евро, а със Сърбия ще финансираме проекти за около 34 млн. евро. Голяма част от тези средства са насочени именно към проекти в туризма”, съобщи министър Ангелкова.

Според генералния секретар на СОТ Талеб Рифай за последните 10 години България бележи 50% ръст в броя на туристите и 7% растеж на приходите в сектора, а това свидетелства за много бързи темпове на устойчив напредък. Страната има големи възможности да стимулира развитието на сектора в Дунавския регион, който е с уникална комбинация от води, природа, естествени богатства.

Дунавският регион има огромен потенциал за развитие на туризма. Само на територията на България има около 4 000 туристически атракции, като над 670 от тях са съсредоточени в региона на река Дунав. У нас са открити и проучени над 600 минерални водоизточника и се срещат почти всички видове минерални води. На практика в нашата страна могат и се развиват всички видове туризъм – както масовият летен и зимен, така и специализираните форми – спа, еко, голф, гурме, винен и др. Целта на Министерството на туризма е, чрез културно-историческия туризъм да станем още по-разпознаваеми на международния пазар. Още повече, че България притежава над 40 000 културни паметника, което ни нарежда сред трите най-богати държави в Европа по брой на откритите исторически обекти и артефакти заедно с Италия и Гърция.

В рамките на форума министърът на туризма Николина Ангелкова и генералният секретар на СОТ Талеб Рифай подписаха Писмо за намерение за създаване на международна мрежа от туристически обсерватории. Обсерваториите ще се създават заедно с академични или научни центрове, като студенти и преподаватели работят по мониторинга на определен набор от индикатори, следвайки методика на СОТ и под техен контрол. Получените данни ще са ценни за изследване на тенденциите и набелязване на мерки за подобряване на туристическия продукт на дадена страна. Предвижда се създаването на мрежата да започне в няколко дестинации в Средното и Долно течение на река Дунав, като това ще бъде използвано и в подкрепа на разработването на бранд „Дунав“.