Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ученици от ХГ „Дамян Дамянов” успешно реализираха пилотната образователна програма на Висшият съдебен съвет и МОН

18 юни 2015 11:05,
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 9 години, брой четения: 2199
импровизиран съд

Със симулативен процес в Окръжен съд – Сливен на 18 юни 2015г. приключи пилотната образователна програма на Висшият съдебен съвет в сътрудничество с Министерството на образованието. Тя бе част от обучението по предмета „Етика и право" за 10-ти клас през настоящата учебна година в Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”. Целта на програмата е да се повиши информираността на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България. Основните теми, както и изборът на лектори направи Христина Марева, съдия в Окръжен съд гр.Сливен. В периода октомври – май се осъществиха 7 лекции в 7 учебни часа по теми: свързани с разделение на властите според Конституцията на Република България, основни клонове на правото, представяне на професиите „съдия”, „прокурор” и „следовател”, материален и процесуален закон – особености на гражданския, наказателния и административния процес, непълнолетните лица и правосъдието, публичност на правосъдието и правото на достъп до информация – правораздаване и „обществено любопитство“. Десетокласниците се срещнаха и разговаряха с лекторите Христина Марева, съдия в Окръжен съд – Сливен, Ани Димитрова, съдия в Районен съд –Сливен, Владимир Първанов – Председател на Административен съд – Сливен, Мартин Данчев – Зам.председател на Окръжен съд – Сливен и Мартин Сандулов, съдия в Окръжен съд – Сливен.

Правото е част от обществения живот и учениците - участници в симулативния процес имаха възможност да влязат в ролите на подсъдими и пострадал, свидетели, съдия, прокурор, защитници и свидетели по дело за кражба с взлом чрез използване на техническо средство и след предварителен сговор.

Съдия Христина Марева наставляваше участниците при подготовката им на симулативния процес, за който, в голямата си част, се разчиташе на импровизация от страна на участниците. По този начин стана възможно учениците, все още във възраст, която не позволява присъствието им в зала при провеждане на действителен наказателен процес, да се доближат в най – голяма степен до неговата същност и значение. Крайната оценка на Председателя на Административен съд – Сливен г-н Първанов беше, че учениците пълноценно са влезли в ролите си и са произнесли една справедлива присъда. Хората са индивидуални живи същества, които извършват постъпките си чрез избор, имат граждански права и носят лична отговорност. Той пожела на младите хора така да преценяват своето поведение, че да не извършват нарушения, а те от своя страна показаха доверие към институциите, повишиха правната си култура и се надяват инициативата на Висшия съдебен съвет за максимална откритост и прозрачност на работата на съдебната власт да продължи и следващата година.

Снимки

симулативен процессимулативен процессимулативен процессимулативен процессимулативен процесХристина Марева, съдия в Окръжен съд Сливенгости на симулативния процессимулативен процес