Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стефан Радев пред "Сливен инфо": Не мога да гледам безучастно как Сливен потъва!

22 юни 2015 10:58, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 8 години, брой четения: 2179
Стефан Радев

Кандидатът за кмет на Сливен по ПП ГЕРБ е вече ясен. Той се казва Стефан Радев.

42-годишният икономист е роден и израснал в Сливен. Възпитаник е на Езикова гимназия „Захарий Стоянов”. Завършва икономика във Варненския икономически университет и счетоводство и контрол в УНСС. Близо 10 години е работил в холдинг „Мел Инвест”, по-късно се занимава с други проекти и фирми в областта на строителството. От 6 години има фирма за финансов одит.

 

- Г-н Радев, за Вас се знае, че сте одитор, а одиторите печелят добре. Защо влизате в битката за кмет на Сливен, в която ви очакват повече проблеми, емоции, които не винаги ще са положителни, много нерви и вероятно по-ниско възнаграждение?

 

- Аз съм роден и израснал в Сливен. Изключително съм привързан към нашия град. Не мога безучастно да гледам как продължаваме да потъваме във всички възможни класации, с изключение на раждаемостта. Смятам, че в управлението трябва да влизат повече хора, които са доказали, че могат да управляват и в бизнеса, и в други структури от частния сектор. Обществото ни само ще спечели от влизането на повече експерти в управлението.

 

- Вие се считате за експерт, а не за политик?

 

- Аз се считам и за експерт, и за политик, след като влизам в политическа кампания.

 

- Вас ви издига най-голямата партия- ГЕРБ. Това ли е основният ви коз в надпреварата ?

 

- Със сигурност ГЕРБ като партия показа, че може да управлява. Както на национално, така и на местно ниво. Може би един от най- успешните примери в местната администрация са кадри на ГЕРБ. И те не са никак далече от Сливен. Кметовете на Бургас и Стара Загора например са точно такива. Да, това, че ме издига ГЕРБ е силен коз, но аз разчитам и на това, че имам експертни умения в управлението и смятам, че това ще се оцени от избирателите.

 

- Кога решихте да се кандидатирате? Дълго ли мислихте?

 

- Със сигурност това не е бил един конкретен момент, по-скоро е процес. Аз внимателно и задълбочено съм обмислил този ход. Това е много отговорна стъпка и за общината, и за мен в личен план така, че решението не е било мигновено. За мен е бил обмислен процес, а не моментно решение.

 

- Липсата на вътрешнопартиен конкурент не е ли нож с две остриета ?

 

- Не, не мисля, че е нож с две остриета. Напротив, мисля че е добре, че общинската организация на ГЕРБ стои единна зад моята кандидатура. И показа, че има обща воля за издигане на един кандидат.

 

- Най - сериозният проблем пред Община Сливен, според Стефан Радев ?

 

- Проблемът не е един. От една страна това е инфраструктурата. Ние, сливналии, изстрадахме много в това отношение през последните години. Проблем, който до голяма степен е свързан с инфраструктурата е липсата на инвестиции. Оттам следват високото ниво на безработицата и ниското ниво на доходите. Със сигурност инфраструктурата работи затова да има инвестиции и хората да чувстват реални резултати и по линията на заетостта, и по линията на доходите. Тези проблеми са свързани и са най-тежките, които стоят за решаване пред общината, заедно с финансовото състояние на общината и високата задлъжнялост.

 

-Имате ли рецепти за решаването на тези проблеми?

 

- Да, имаме. Цялата ми програма е насочена към решаването на тези основни проблеми. По отношение на инфраструктурата, много важно е да укрепим и засилим капацитета на общината за усвояване на средства по европейските програми. Наскоро излезе едно изследване, в което за съжаление като община пак сме последни по усвояване на средства на глава от населението. На практика тези средства са незаменими, като източник за изграждане на инфраструктурата на общината. В този процес разчитаме и на добра комуникация между общината и централната власт, а защо не и на кметствата.

 

Разчитаме много и на гражданската инициатива за генериране на идеи и енергия при решаване на конкретни проблеми. Смятаме да създадем форма, чрез която да има непрекъсната комуникация между кмета и обществеността, така че тези идеи да стигат лесно от гражданите до общинската управа. По отношение на работните места и инвестициите там виждаме изключителното значение на частните инвестиции за създаването на работни места, оттам за повишаване на доходите. Важно е общината да води по-активна политика за привличане на инвеститори в нашия район.

 

- Кое ще бъде предимството ви пред останалите кандидати за кмет на Сливен ?

 

- Все още не са ясни останалите кандидати, затова не искам да говоря за моите предимства пред тях, а по-скоро за моите предимства по принцип. Вече стана дума затова, че съм подкрепен от най-голямата партия и това, че съм се доказал като експерт и като мениджър в дейността, която съм имал до момента. Мисля, че това е важно за общината – в управлението да влизат хора, които са доказали, че могат да управляват.

 

- И накрая, кажете имате ли хоби ? Ще остане ли време за него това лято ?

 

- Все по-малко време имам за хобито си. То е малко тривиално – чета книги. Все по-малко време успявам да открадна за това, а в кампанията сигурно ще е особено трудно. Но, когато човек поема подобно предизвикателство, той със сигурност прави и жертви с личния си живот и нещата, които обича да прави през свободното си време.

 

 

 

Интервюто взе Георги Мангинов