Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се XXII заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Югоизточен район (ЮИР)

23 юни 2015 13:34,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 604
Проведе се XXII заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР)  на Югоизточен район (ЮИР)

На 23 юни 2015 г. от 10.00 ч. в залата на Областна администрация Сливен се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район под председателството на областния управител на област Сливен - г-н Димитър Сяров. Участие взеха представители на министерства, областни управители и кметове на общини в Югоизточен район, представители на организациите на работодателите и синдикатите, представители на НПО и академичните среди на територията на района.

Акценти на заседанието бяха: : Представяне, обсъждане и одобряване на Годишния доклад за наблюдение изпълнението на Регионалния план за развитие на Югоизточен район за 2014г.; Представяне на напредъка по усвояване на Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. в ЮИР и възможностите за кандидатстване по новата програма за периода 2014 – 2020 г. ; Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, пограничните, планинските и полупланинските слаборазвити райони - представяне на резултатите от анализа на социално-икономическото развитие на географски район Странджа. Предложения за цели и приоритети. ; Представяне и обсъждане на предложения за изменениe и допълнениe на Закона за регионалното развитие;

Регионалният съвет за развитие обсъди и одобри Годишния доклад, за наблюдение изпълнението на Регионалния план за развитие на Югоизточен район за 2014г. Съгласно Правилника за прилагане на Закона за регионално развитие /ППЗРР/, Годишният доклад е разработен от териториалното звено на МРРБ в Югоизточен район. Документът отчита промените в социално-икономическите условия и политиките за развитие на национално, регионално и местно ниво, както и постигнатия напредък по изпълнението на целите и приоритетите на Регионалния план за развитие въз основа на индикаторите за наблюдение. По всяка една от целите е констатиран напредък, предвид високата усвояемост на европейски средства в района, като по-съществените положителни промени са свързани с подобряване на транспортната, техническата, бизнес и социална инфраструктура, подобряване на туристическите атракции и обновление на градската среда.

Представител от Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони запозна присъстващите с напредъка по усвояването на програмата за периода 2007-2013г. , както и възможностите за кандидатстване по новата програма. Общият бюджет на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. възлиза на 2 917 848 203 евро, (в т.ч. принос от ЕЗФРСР 2 366 716 966 евро), разпределен между 17 мерки и една Тематична подпрограма за развитие на малките стопанства.

На срещата бе представена информация за процеса на разработване Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, пограничните, планинските и полупланинските слаборазвити райони. Целта на програмата е изготвяне на Интегриран стратегически планов документ за управление и развитие на граничните и слаборазвити територии, преодоляване на икономическата им изостаналост, привличане на инвестиции и намаляване на различията между българските райони. Членовете на съвета бяха информирани за резултатите от анализа на социално-икономическото развитие на географски район Странджа. Дискутираха се приоритетите и целите, които да бъдат включени в Целенасочената инвестиционна програма.

Представени и обсъдени от съвета бяха и предложенията за изменениe и допълнениe на Закона за регионалното развитие. Предложенията са свързани с необходимостта от усъвършенстване, надграждане и хармонизиране на действащия закон за регионалното развитие в съвременните условия, за да се постигне по-висока приложимост, ефективност и ефикасност на законовите разпоредби, като същевременно се осигури съответствие и със законодателната рамка на ЕС през периода 2014-2020 г. Отправените предложения бяха обобщени от представител на Фондация за реформа в местното самоуправление.

Регионалният съвет за развитие определи представител и заместник от РСР на ЮИР за участие в Тематичната работна група за разработване на Оперативна програма за инициатива за Малките и средни предприятия.

Заседанието завърши с предаване на председателството на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район на областния управител на Област Бургас.

Снимки

Проведе се XXII заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР)  на Югоизточен район (ЮИР)Проведе се XXII заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР)  на Югоизточен район (ЮИР)Проведе се XXII заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР)  на Югоизточен район (ЮИР)Проведе се XXII заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР)  на Югоизточен район (ЮИР)Проведе се XXII заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР)  на Югоизточен район (ЮИР)