Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Допълнен вариант на Иновационната стратегия за интелигентна специализация представи Министерство на икономиката

31 юли 2015 10:24,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 761
Снимка

На 29.07.2015 г. областният управител Димитър Сяров участва в работна среща, организирана от Министерство на икономиката. На нея беше представен допълнен вариант на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България - 2014-2020 г. (ИСИС). Той е резултат от обобщените материали от проведените срещи и извършени дейности по изпълнението на Плана за действие по ИСИС.

ИСИС се разработва в съответствие със стратегията на Съюза „Европа 2020” за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. Стратегията е задължително предварително условие за първите приоритети на оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) и „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОПНОИР).

Документът следва да идентифицира силните страни на българската икономика, които са в състояние да подкрепят „Тематичните области“ с потенциал за растеж (Мехатроника и чисти технологии, Информатика и ИКТ, Здравословен начин на живот и биотехнологии, Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии). Основна цел, която си поставя Стратегията е България да премине от групата на „плахите иноватори” в групата на „умерените иноватори”и да направи качествен скок в иновационното си представяне на ниво ЕС за справяне с обществените предизвикателства в сферата на демографията, устойчивото развитие, интелектуалния капитал и здравето на нацията. По този начин ограничените европейски и национални публични средства ще допринесат за по-високата конкурентоспособност, за справяне с предизвикателствата през бизнеса, за включването на всяка страна от съюза в международната верига на стойността. За целите на стратегията и новия програмен период по оперативните програми е необходимо да бъдат определени продуктовите и технологични ниши, в които страната ни има предимство и може да се конкурира успешно.

Бяха проведени множество дискусионни форуми и работни срещи, включително и в Областна администрация Сливен през февруари т.г., както и бяха изготвени аналитични материали от всички шест региона, в т.ч. и от 28-те областни администрации. В резултат бяха подредени тематичните области по значимост от гледна точка на наличния регионален капацитет. За Югоизточен район това са „Мехатроника и чисти технологии“ и „Здравословен начин на живот и биотехнологии“. Проектите по тези две тематични области ще бъдат подкрепени с бонус точки при кандидатстването по Приоритет ос 1 на ОПИК и Приоритетна ос 1 на ОПНОИР. Това не означава, че по другите тематични области не може да се кандидатства, но бонусната система цели приоритизация на средствата от ЕСИФ.