Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Носителят на наградата на община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2015 г. е проф. д-р Атанас Атанасов

16 септември 2015 11:15,
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 295

Обществената комисия за избор на носител на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” на свое заседание на 14 септември 2015 г. избра за носител на наградата за 2015 г. проф. д-р Атанас Атанасов.

Проф. д-р Атанас Атанасов е сред най-ярките имена в съвременното българско театрално изкуство. През 1980 г., след като завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, той започва творческия си път на сливенска сцена и на нея в продължение на пет години изгражда забележителни образи от българската и световната драматургия.

15 години, до 2000 г., е актьор в Театър „Българска армия”, от 2000 до 2001 г. е актьор в Народния театър „Иван Вазов”. От 2001 г. е актьор на свободна практика.

Изиграл е десетки ярки и запомнящи се роли на сцените на театрите: ДТ „Стефан Киров” – Сливен, Театър на българската армия, Народен театър „Иван Вазов”, Малък градски театър „Зад канала”, Театър 199, Младежки театър, Театър „Сълза и смях”, ДСТ „Алеко Константинов”. Наред с театралните си изяви като актьор, Атанас Атанасов работи и като режисьор.

Изпълнил е значителни роли и в български и международни филмови продукции.

От 1991 г. преподава актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. През 1996 г. става доцент, а от 2002 г. е професор. През 2008 г. му е присъдена научната степен „Доктор” за труда „Сценичният образ – аспекти на субективния подход”.

За талантливото си и вълнуващо изкуство проф. Атанас Атанасов е отличаван с множество награди.