Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Церемония по връчване на годишния приз на „Фондация за прозрачни регламенти” за 2009 г.

18 февруари 2010 13:34,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1001

На 18.02.2010 г. на тържествена церемония в Конгресния център на Панаирния град в Пловдив „ФОНДАЦИЯ ЗА ПРОЗРАЧНИ РЕГЛАМЕНТИ” връчи за втори път своя приз за прозрачност и партньорство в дейността на областните и общинските администрации. Церемонията бе заключителен панел на Общото събрание на НСОРБ и се проведе под патронажа на Президента на Република България Георги Първанов. Събитието бе уважено от областни управители, кметове на общини, председатели на общински съвети, и други гости.

Наградата идентифицира и показва пред широката общественост, пред отговорните институции в нашата страна и ЕС добрите практики от дейността на българската администрация и положителния ефект от партньорството й с неправителствения сектор.

Призът представлява годишна преходна статуетка, изработена от българския скулптор Райнис Гелов по идея и задание на настоятелството на фондацията и символизираща добрата воля за „отваряне” на администрациите към гражданите и бизнеса.

 

Венелин Узунов, секретар на Президента по взаимодействието с местните власти, връчи статуетките на победителите за 2009 г. в четирите категории на приза:

• Областна администрация Варна – в категория «Най-прозрачна областна администрация»;

• Общинска администрация Добрич – в категория «Най-прозрачна общинска администрация»;

• Областна администрация Смолян с практиката „Взаимодействие и сътрудничество за подобряване на прилагането на здравната политика към децата в Област Смолян” – в категория «Най-добра практика за партньорство между областна администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията»;

• Общинска администрация Козлодуй с практиката „Информационно издание „От и за Общината” – в категория «Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията».

На 14 юли 2009г. при първото връчване на приза, Областна администрация – Сливен спечели наградата „Най-прозрачна областна администрация” на Фондация за прозрачни регламенти. Това се случи в София по време на Националната конференция по проект „Прозрачност и публичност на действията на областните и общинските администрации-гаранция за почтено и добро управление” на оперативна програмата „Административен капацитет”.

Областна администрация-Сливен получи високото отличие заради въведените в ежедневната работа на администрацията практики и модели, осигуряващи прозрачност, което води до повишаване на интереса и доверието на гражданите към дейността на администрацията. За непрекъснатото подобряване на информираността на обществеността Областна администрация-Сливен поддържа свой интернет сайт, издава месечен информационен бюлетин, обслужва гражданите на принципа „Едно гише”, поддържа непрекъснат контакт с медиите, създадено е и информационно табло, осигуряващо на гражданите постоянен достъп до информация относно конкурси и търгове, организирани от администрацията.

Класирането в категории „Най-прозрачна областна администрация” и „Най-прозрачна общинска администрация” тази година бе извършено от комисия с председател Ангел Иванов (бивш зам.-министър на държавната администрация) и членове: Благой Станчев (парламентарен секретар на НСОРБ), Иван Игов (психолог, управител на „Агенция Еврика”), Ренета Николова (журналист от БНТ, председател на УС на „Клуб – журналисти срещу корупцията”), Петър Стоянов (председател на УС на „Българска асоциация на микропредприятията”), Славея Христова (зам.-председател на УС на сдружение „Болкан Асист”), Петър Петров (консултант по проекти на Програмата на ООН за развитие), Елка Неделчева (експерт с дългогодишен опит в структури на местното и регионалното управление), Таня Милушева (репортер в програма „Хоризонт” на БНР).

Вотът на гражданите в гласуването на интернет страницата на „Фондация за прозрачни регламенти” (www.ftr-bg.org) определи носителите на приза в категориите за най-добра практика на партньорство с гражданското общество.