Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител проведе работна среща, свързана с предстоящото стартиране на дейностите по строежа на ЛОТ 2 от АМ „Тракия”.

23 февруари 2010 17:10,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1272
работна среща

На 23 февруари 2010г. /вторник/ от 10.30 часа в заседателната зала на Областна администрация - Сливен се проведе работна среща, свързана с предстоящото стартиране на дейностите по строежа на ЛОТ 2 от АМ „Тракия”.

Срещата инициирана от областният управител г-н Марин Кавръков е продиктувана от възможността за ангажиране на работна сила от нашия регион в изграждането на магистралата и необходимостта от професионално обучение.

Това е най - големият инфраструктурен проект от национален мащаб, през последните 30 години. Той е приоритет на правителството, и приоритет на област Сливен. В условията на икономическа криза, това е шанс за нашата област много безработни хора да си намерят своя поминак. Състоянието и равнището на безработица в област Сливен е предпоставка за осигуряване на необходимия капацитет от работна ръка при строежа на магистралата.

На срещата присъства инж. Иван Христов директор „Административна дейност и управление на персонала” на „Трейс Груп Холд” АД, г-н Кольо Колев Директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта” Бургас, зам. областният управител г-н Пейчо Пейчев, заместник-кметове на общините от областта, директори на Дирекции „Бюро по труда” от областта, представители на обучаващи организации, граждани и медии.

Срокът по изграждането на ЛОТ 2 /Стара Загора – Нова Загора/ от АМ „Тракия” е 25 месеца и всеки ден закъснение ще е със санкции за фирмата изпълнител. Официално не е подписан договорът за строителството, но фирма „Трейс Груп Холд” АД е дала най – ниска цена и е евентуалният изпълнител на проекта.

Инж. Иван Христов сподели с присъстващите, че предвид интензивното строителство ще се наложи в много кратки срокове да се наеме квалифицирана и неквалифицирана работна ръка, да се сключат договори с фирми подизпълнители от региона. В момента специалисти инженери подготвят разбивки и график на всяка една дейност от строителният процес.

Той благодари на областния управител г-н Марин Кавръков за инициираната среща и ангажимента на областна администрация за координиране на тези процеси. Логистичното осигуряване на изграждането на магистралата е сложен процес и има нужда от помощта на държавата.

Икономически интерес на фирмата изпълнител е набирането на строителни инженери, геодезисти, строителни специалисти, машинисти на пътно - строителна техника, подемно - транспортна техника, монтирана на пътни транспортни средства багеристи, шофьори и др. да е от региона.

За целта г-н Марин Кавръков впрегна целия административен апарат за организацията по актуализиране на списъците с безработни лица от региона. Съответните списъци с близки и сходни професии на хора, които могат да се преквалифицират и намерят работа по този проект. Кметове на общините се ангажираха с популяризирането на новата възможност пред хората за намиране на робата. В общините Нова Загора и Твърдица се очаква активизиране на работната сила и предполагаемият резултат е поне 50 % от наетите лица да са от тези общини.

Г-н Кольо Колев припомни на присъстващите за програмите за обучение, чрез ваучери по схема „Аз мога”- за заетите лица и програмата "Развитие" – безработните.

Уточнени са начина на координация на бюрата по труда и фирма „Трейс Груп Холд” АД, обучаващите организации трябва да направят контакт с фирма „УСМ” АД, която е част от холдинга.

Областният управител г-н Марин Кавръков сподели, че с тази среща и в този формат няма да се приключат действията по намаляване на безработицата в региона.

Той се разпореди всеки петък от 16.00 часа в Областна администрация, представители на Бюрата по труда да правят отчет колко безработни са консултирани за намиране на работа и предложена преквалифиция. Бюрата по труда не трябва да се превръщат в бюра отчитащи безработицата, а да отчитат осигурените нови работни места.

Областният управител г-н Марин Кавръков постави срок 3.05.2010 г., когато ще бъде първата копка на ЛОТ 2 от строителството на магистралата, 200 човека от областта да бъдат обучени и назначени на работа.

Към 01.09.2010 г. безработицата в областта от 13% трябва да намалее на 6-8%. Той обяви, че това ще бъде критерият за оценка на работата на бюрата по труда за тази и следващите години.

Снимки

работна среща