Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Комитетът за наблюдение на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ одобри девет нови операции

26 октомври 2015 12:25,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 629
Снимка

На 22-23.10.2015 г. Петя Качарова – главен експерт в Областна администрация Сливен, упълномощен представител на областния управител на Сливен, взе участие в третото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР).

Заседанието беше открито от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев. Той каза, че никога в България не са пристигали толкова много средства за наука и информира присъстващите за свършената работа. Заместник-министър-председателя по европейските фондове Томислав Дончев изтъкна значението на програмата като най-нова и най-специална. Той напомни, че ОП НОИР се нуждае от критична маса проекти и се спря на предизвикателствата, свързани с режима на изпълнение при верифициране на разходите. На форума говориха г-н Аурелио Сесилио - началник на отдел „Румъния, България, Малта“ в Главна дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ на Европейската комисия и г-н Марек Теплански от Генерална дирекция „Регионална политика“ в Европейската комисия и началник на звеното, отговарящо за България.

По време на двудневното заседание бяха разгледани и одобрени критерии за избор на девет операции на обща стойност 424,5 млн. лв.

Новите операции са в рамките на първите три приоритетни оси на програмата. Целта на операциите е да се осигури подкрепа в сферата на научните изследвания, на образованието и ученето през целия живот и за създаване на образователна среда за активно социално приобщаване.

В следващите месеци се очаква Управляващият орган на ОП НОИР да изготви и утвърди насоки за кандидатстване по всички девет одобрени операции:

- „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“;

- „Изграждане и развитие на центрове за компетентност“;

- „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени“;

- „Ученически практики“;

- „Въвеждане на кредити в системата на професионалното образование и обучение“;

- „Квалификация и преквалификация на педагогическите специалисти“;

- „Ограмотяване на възрастни“;

- „Квалификация на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда“;

- „Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование“.