Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ученически обмен между ГПЗЕ Сливен и Гимназия Марктбрайт, Германия

27 октомври 2015 13:11,
Излъчване: ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" преди 8 години, брой четения: 4168
Ученически обмен между ГПЗЕ Сливен и Гимназия Марктбрайт, Германия

Група от немското градче Марктбрайт прекара седмицата от 25.09 до 02.10 в България. 18 немски и още толкова български ученици взеха участие в този обмен, като целта му беше да се опознаят по-добре двете култури. Учениците прекараха много време заедно, което доведе до безброй много незабравими изживявания. Програмата се състоя от много посещения на музеи и къщи от времето на Българското възраждане, както и от множество общи занимания.

Българските ученици развълнувано посрещнаха гостите си петък вечерта, когато се видяха за пръв път. Немците прекараха остатъка от деня със своите приемни семейства и се запознаха по-добре с българската кухня и обичаи.

През уикенда част от групата посети Карандила, където се наслади на красотата на природата ни, докато други имаха възможност да видят българското Черноморие. Освен това всички обиколиха крепостта Туида заедно с екскурзовод и успяха да се потопят в историята на нашите деди. Накрая всички ученици се събраха заедно на вечеря.

 

В понеделник се състоя приветствието на директора и на училищното ръководството, след което Атанас Котов и Людмил Пашаянов от 11 Д разведоха гостите из гимназията ни. След обиколката г-жа Мая Петрова показа на немските ученици първите стъпки на българските народни танци. Същия следобед групата посети регионалния исторически музей на Сливен, където се запозна още по-подробно с миналото ни. Също така немските ученици присъстваха в някои от учебните часовете и добиха представа как обикновено протича един ден в българското училище.

 

Вторник сутринта започна с посещението на къща-музей Хаджи Димитър. Славяна Червенкондева от 11 Г разказа повече на групата за живота и делата на българския борец за свобода. След това последва волейболната среща между отбора на ГПЗЕ “Захарий Стоянов” и немските ученици. Въпреки трудната игра, която завърши с успех за домакините, спортният дух и на двата тима беше постоянно на лице. В читалище „Хаджи Димитър” се състоя общият концерт на талантливите български и немски ученици. Публиката се наслади на отлично представените музикални изпълнения и научиха повече за Германия, гр. Марктбрайт и гимназия Марктбрайт.

 

В сряда учениците посетиха Жеравна и Котел, където усетиха автентичната възрожденска атмосфера. Първата дестинация беше къща-музей Йордан Йовков, в която видяха изложение на документи и най-известните творби на автора. След това се насладиха на изкуството на български творци, като разгледаха картините в Художествената галерията. С посещението на къщата на Руси Чорбаджи, която беше впечатляващо красива и модерна за времето си, учениците успяха да придобият пълна представа за живота на българското семейство през Възраждането. Следващата спирка беше китното градче Котел. В пантеона на Георги Сава Раковски бяха представени част от българските будители, като Софроний Врачански, Петър Берон и др., заедно с техни автентични записки, ръкописи и артефакти. По-късно групата разгледаха уникалните и единствени по рода си котленски килими. Накрая въпреки студеното време и умората всички се завърнаха в Сливен, усмихнати и доволни от обиколката.

 

На следващия ден българската и немската редколегия работиха върху презентация, обхващаща всичките дни от обмена, която по-късно представиха пред своите съученици и училищното ръководство. Веднага след нея немските ученици изненадаха всички като изиграха право хоро, в което традиционно се включиха и останалите. Завършека на дневната програмата беше с посещението на Текстилния музей в Сливен, където Неделина Тошкова от 11 Д им разказа повече за началото и развитието на индустрията в България. Освен това им бяха представени нагледно различни машини, използвани в миналите векове, и техния механизъм.

 

В петък, 02.10, настъпи моментът за радяла. След една седмица, изпълнена с много емоции и спомени, на всички им беше трудно да се сбогуват със своите нови приятели. Рано сутринта българските ученици изпратиха своите гости с усмивки на лице, обнадеждени за нови срещи.

Неделина Тошкова (11 Д) и Славяна Червенкондева (11 Г)

Снимки

Ученически обмен между ГПЗЕ Сливен и Гимназия Марктбрайт, ГерманияУченически обмен между ГПЗЕ Сливен и Гимназия Марктбрайт, ГерманияУченически обмен между ГПЗЕ Сливен и Гимназия Марктбрайт, ГерманияУченически обмен между ГПЗЕ Сливен и Гимназия Марктбрайт, Германия