Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие (PCP) и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район (ЮИР)

17 ноември 2015 16:31,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 654
Снимка

На 17 ноември 2015 г. от 10.00 ч. в залата на Областна администрация Бургас се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район. Участие взеха представители на министерства, областните управители и кметове на общини в Югоизточен район, представители на организациите на работодателите и синдикатите, областните администрации, представители на Управляващите органи на Оперативните програми, академичните среди на територията на района, НПО и други. Като упълномощен представител от страна на Областна администрация Сливен, присъства главният секретар Кирил Аврамов.

Заседанието започна с представяне на новите членове на Регионалния координационен комитет на Югоизточен район - представители на Управляващите органи на Програмите за периода 2014-2020 г. и представители на Регионалния съвет за развитие в Комитетите на наблюдение на ОП 2014-2020г.

Членовете на съвета обсъдиха и приеха промени във Вътрешните правила за работа на Регионалния координационен комитет на Югоизточен район.

Особено внимание бе отделено на Целенасочената инвестиционна програма (ЦИП) в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, пограничните, планинските и полупланинските слаборазвити райони. Стратегическият пакет за Странджа - Сакар е насочен към балансиране на месната икономика, укрепване на човешките ресурси и административния капацитет, обновяване на инфраструктурните системи и превенция на рисковете, както и постигане на балансирано пространствено развитие чрез трансгранично сътрудничество. Представени бяха и приоритетните проекти за финансиране от държавния бюджет в района на Странджа-Сакар, а заинтересованите страни имаха възможност да се включат в обсъждането им.

Управителят на Областния информационен център в Бургас - Евелин Кузманов запозна присъстващите с напредъка в усвояването на СКФ в Югоизточен район към месец ноември 2015 година. Общият брой сключени договори по оперативните програми в ЮИР с натрупване към 09.11.2015г. е 1054 бр. на стойност 2 523 985 603 лева. Най-голям брой проекти имат областите Бургас - 372 бр. и Стара Загора - 332 бр., следват област Ямбол -178 бр. и област Сливен - 150 бр. На срещата бяха представени и възможностите за финансиране по ОП „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. и ОП „Инициатива за МСП“ 2014 - 2020 г.

Служители от „Географика“ ООД представиха проект на Методически указания за изработване на концепции и схеми за пространствено развитие. Целта на проекта се изразява в осигуряване на методическа подкрепа на органите, отговорни за изготвянето, съгласуването, приемането, наблюдението и актуализацията на регионалните схеми за пространствено развитие на районите от ниво 2, регионалните схеми за пространствено развитие на областите и концепциите за пространствено развитие на общините.

В края на заседанието председателството на съвета за първото шестмесечие на 2016 г. бе предадено на Област Стара Загора.