Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

През 2016 г. ще бъдат обявени шест процедури на обща стойност 79,7 млн. лв. по ОП „Добро управление”

18 ноември 2015 16:10,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 711
Снимка

На 17.11.2015 г. областният управител Димитър Сяров взе участие в Годишното информационно събитие, организирано от дирекция „Добро управление“ в администрацията на Министерския съвет. Целта на форума бе да се представят напредъкът и реалните резултати по оперативните програми „Техническа помощ” (ОПТП) и „Административен капацитет” (ОПАК), както и възможностите за финансиране по оперативна програма „Добро управление” (ОПДУ).

Ръководителят на програмата Ирена Първанова каза при откриването, че и през новия програмен период ще продължат целенасочените инвестиции за укрепване капацитета на държавната администрация и съдебната система. За целта са предвидени средства в размер на 335 919 605 евро по Оперативна програма „Добро управление“. Тя допълни, че през следващата година ще бъдат обявени шест процедури на обща стойност 79,7 млн. лв. по ОПДУ.

Към днешна дата по ОПАК са инвестирани над 303,6 млн. лв. за подобряване на административния капацитет, реформа в съдебната система и засилване на диалога с гражданския сектор. Само за 2015 г. са приключени над 350 проекта. Изплатените средства към момента са 303 615 966 лв., или 89,2%, и са сертифицирани 277 649 915 лв., което представлява 81,6% от бюджета по ОПАК. Като част от резултатите по ОПАК вече 242 администрации са въвели правила за мониторинг на административното обслужване и над 100 администрации са въвели система за вътрешен електронен документооборот. Създаден е и Портал за обществени консултации (www.strategy.bg) за обсъждане на нормативни и стратегически документи от заинтересованите страни.

По ОПТП вече са сертифицирани разходи в размер на 84 746 341 лв., или 79% от бюджета, като до края на 2015 г. сумата трябва да достигне 30,6 млн. лв. Общо 5050 са обучените по програмата експерти на местните власти и други структури по Структурните фондове, като е отчетена 92,78% степен на удовлетвореност на участниците от обученията. По ОПТП са създадени и функционират 27 областни информационни центъра.

Ирена Първанова връчи грамоти за изпълнението на значими проекти:

- За „Създаване и поддържане със средства по ОПТП на информационна система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз – ИСУН”, на едноименната дирекция в администрацията на Министерския съвет;

- За най-голям проект по ОПТП, изпълняван от Националното сдружение на общините („е-Подем – Европейски проекти, общински дейности и електронен мениджмънт”);

- За четири проекта по ОПАК с комплексен ефект, изпълнявани от Изпълнителна агенция по трансплантация (1. „Електронно обслужване на граждани и бизнес чрез изграждане на Интегрирана информационна система, предоставяща административни услуги в ИАТ“; 2. „Изграждане на Информационно-комуникационна среда, поддържаща база данни за трансплантациите на органи, тъкани и клетки“; 3. „Подобряване на ефективността на Изпълнителната агенция по трансплантация чрез оптимизиране на структурата и функциите й“ и 4. „Повишаване на квалификацията и професионализма на служителите от Изпълнителната агенция по трансплантация“).

Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ получи грамота за първото подадено проектно предложение като символичен старт на новата програма.

Във форума взеха участие бенефициенти от държавната администрация, съдебната система, неправителствения сектор и медии. За доброто настроение на гостите се погрижиха актьорът Башар Рахал и Яна Дойнова с изпълнения на арфа.

Снимки

Снимка 1Снимка 2