» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

В Областна администрация Сливен разясниха либерализацията на електроенергийния пазар

23 November 2015 17:18,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 673
В Областна администрация Сливен разясниха либерализацията на електроенергийния пазар

На 23.11.2015 г. в Областна администрация Сливен се проведе среща, част от националната информационна кампания за предстоящата либерализация на електроенергийния пазар на национално ниво. От страна на Областна администрация Сливен, участие взеха областният управител Димитър Сяров, неговият заместник Камен Костов и главният секретар на администрацията Кирил Аврамов.

Експерти на Министерството на енергетиката, представители на КЕВР, БЕХ, Българската независима енергийна борса, EСО и ЕVN, представиха обща информация и конкретните особености на функциониране на свободния електроенергиен пазар. Бяха обсъдени възможностите и предимствата на либерализацията, която създава условия на клиентите сами да направят своя информиран избор на доставчик на електроенергия. В началото на декември започва тестов период, в който реални клиенти, които ще могат да избират сами доставчика и офертата, чрез които да използват електроенергия.

Експертите информираха, че в последните няколко месеца броят на клиентите, които купуват свободно електроенергия от високо и средно напрежение се е повишил значително. В момента те са около 12 000. В България обаче има регистрирани около 5 млн. електромера за ниско напрежение. Това означава, че в близките около 5 години 5 млн. абонати ще трябва да сключат договори с компании-търговци на ел. енергия в условията на либерализирания пазар, стана ясно от изказването на представител на КЕВР.

След презентациите граждани и търговци на електроенергия имаха възможност да зададат конкретни въпроси. Експертите увериха заинтересованите страни, че дори в случаите, когато потребител избере доставчик, който спре да предлага услугата, опасност да остане без електрозахранване няма, тъй като за периода до избиране на нов търговец на ток, потребителят ще бъде обезпечен от разпределителното дружество с електроенергия.

Photos

В Областна администрация Сливен разясниха либерализацията на електроенергийния пазар